3dots.ro

A plecat în Franța pentru o viață mai bună, dar a fost umilită. ”Îmi tăiau haina cu foarfeca sau mi-o ardeau”

A plecat în Franța pentru o viață mai bună, dar a fost umilită. ”Îmi tăiau haina cu foarfeca sau mi-o ardeau”

Provenită dintr-o familie din Maramureș, viața Narcisei-Florea Pop s-a schimbat atunci când părinții ei au decis să plece la muncă în Franța. Familia Pop s-a stabilit la Paris, acolo unde primii ani au fost dificili, mai ales pentru Narcisa.

”A fost foarte greu. La început am fost foarte rău văzuți. Nu făceau diferența între rromi și români”, povestește mama Narcisei.

Așa cum se întâmplă de obicei, datorită elasticității mentale mai mari, fetița s-a familiarizat cel mai repede cu limba franceză.

”Am învățat să vorbesc, să scriu și să citesc foarte bine în doar trei luni ((limba franceză – N.R.). Am schimbat însă trei școli. Toate erau de sector și am fost singura româncă de acolo. Nu știu cum se întâmpla, dar așa a fost.

Am trăit multe umilințe. Dacă mergeam cu o geacă nouă la școală, fie mi-o tăiau cu foarfeca, fie mi-o ardeau. Plus multe alte insulte. Veneau la mine și-mi spuneau; ‘nu vrei un euro?’”, a povestit și Narcisa Pop, la  ProTV.

Cum s-a apucat de lupte

Narcisa a stat alături de părinți în Franța până la 10 ani, apoi, pentru o perioadă, a revenit în țară, unde a fost crescută de bunici.

”Am crescut în Banat, în Tormac. Verișorul meu mergea la lupte, iar eu mergeam cu el, mă uitam la antrenamente. Și, într-o zi, antrenorul mi-a spus să nu mai vin dacă nu mă apuc și eu de sport.

‘Nu te mai primesc să vii să te uiți’, mi-a zis. Așa că în 2013 m-am apucat de lupte. Am ajuns și la competiții și am câștigat titlul de campioană a României la copii. Apoi am luat cinci titluri consecutive. Între timp, am devenit campioana Franței”, a explicat Narcisa Pop.

A renunțat la sport, e studentă la două facultăți, vrea să revină în România

Narcisa Pop a ajuns, în timp, să reprezeinte în competiții atât România, cât și Franța pentru că i-a permis regulamentul. Însă în momentul în care a fost pus să aleagă între cele două țări, sportiva a decis să renunțe la lupte și să se dedice studiilor.

A ales să se axeze pe școală și acum este studentă la două facultăți din Paris. Pentru una dintre ele, care este de stat, a ajuns să fie imaginea instituției în întreaga lume și, surprinzător pentru mulți, vrea să revină acasă.

”Da, am renunțat la acest sport pentru că a trebuit să fac o alegere. Ori să lupt pentru România, ori pentru Franța și nu am ales nimic. Am ales studiile. Până la 18 ani am concurat pentru ambele țări.

Cetățenie nu am, nu am cerut, pentru că vreau să mă întorc acasă.

Sunt studentă la o facultate privată, top 3 în lume, la management, și la o altă facultate, de stat. Marketing și comerț. Sunt imaginea facultății în lume.

Vreau să mă întorc în România, dar nu știu dacă în Maramureș. Să vedem unde voi avea mai multe oportunități. Vreau să pun în practică ce am învățat la facultate. Nu mai este capitala Franței ce a fost odată. Sunt mai multe probleme acolo. În plus, e o nebunie acum la Paris, mai ales că vin și Jocurile Olimpice”, a mai spus Narcisa Pop.

 

 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs