Experiența absurdă a unei românce cu sistemul medical din Suedia. ”Am crezut că e o glumă când mi-au zis că-mi dau trimitere peste o lună”

Experiența absurdă a unei românce cu sistemul medical din Suedia. ”Am crezut că e o glumă când mi-au zis că-mi dau trimitere peste o lună”

sistemO românca rezidentă în Suedia, a reușit să descopere, din nefericire, pe propria-i piele, că în ciuda faptului că sistemul de sănătate din România este unul dintre cele mai puțin eficiente din Europa, iar subfinanțarea și dezinteresul autorităților sunt foarte bine cunoscute, există și altele, mai bine cotate, se confruntă cu situații absurde.

Românca trăiește de peste 20 de ani în Suedia, în Goteborg, și a  ținut să împărtășească experiența absurdă cu care s-a confruntat, după ce starea ei de sănătate a fost afectată de o viroză severă.

”Trăiesc de 21 de ani în Suedia, o țară civilizată, cu un nivel de trai inimaginabil în România și cu o protecția socială cum alte țări bogate precum Germania, Franța sau Marea Britanie nici măcar nu pot visa. Și totuși, există ciudățenii și aici. Iar una dintre ele am trăit-o chiar eu.

La finele lunii trecute, am făcut o viroză urâtă, care pur și simplu m-a trântit la pat. Nu mai puteam face nimic, îmi era rău cum nu mi-a fost toată viața mea. Și pentru a-mi lua câteva zile de concediu medical, pentru că nu puteam să merg în halul ăla la muncă și să-mi îmbolnăvesc colegii, am cerut concediu medical.

Și aici, surpriza. Mi s-a spus că trebuie să fiu consultată și să-mi fie fixat un diagnostic, ceea ce până aici era firesc. Surpriza a venit atunci când mi-au spus că sunt programată la consultație pe 17 decembrie!”, povestește românca.

Surprinsă, firesc, a pus întrebarea de ce este programată atât de târziu, dar i s-a răspuns că doar așa se poate.

”Le-am zis că până atunci pot muri, dar că cel mai probabil mă voi face bine singură și mi-au spus că nu au ce face. Mi-au spus că nu au ce face, că asta e procedura și că sunt foarte multe programări, deci nu au cum să mă pună mai repede.

Evident, am renunțat și m-am dus la muncă, chiar dacă mi-a fost cumplit de rău, iar doi dintre colegii mei s-au îmbolnăvit”, a încheiat ea povestirea.

În scurt timp au apărut și comentariile, mulți declarându-se surprinși, alții povestind la rândul lor situații asemănătoare în alte țări.

”Eu și prietena mea am făcut Covid, acum un an și jumătate sau doi. Am anunțat medicul de familie, așa cum prevedea procedura. S-a întâmplat joi, am sunat la medicul de familie joi seara, dar medicul de familie nu numai că nu ne-a răspuns atunci, dar nu a reacționat nici la mesajele noastre.

Ne-a sunat în cele din urmă luni, după câteva zile să ne întrebe dacă suntem bine și ne-a spus să luăm paracetamol și vitamine. I-am zis că noi puteam fi deja morți, dar ne-a răspuns că s-a gândit că dacă ne simțim rău o să mergem la spital”, a comentat cineva.

”Asta e nimic. Sunt în Anglia, iar cumnata mea este programată la medic peste patru luni și ceva. Am înțeles că există și cazuri în care sunt programați peste cinci-șase luni. Și e Anglia, nu România”, a scris un alt comentator.

Un medic ATI de la Institutul ”C.C Iliescu” din București s-a sinucis

Un medic ATI de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu” din București a murit vineri dimineață. Doctorul avea 58 de

Un tânăr de 23 de ani a murit într-un salon de tatuaje dintr-un mall din Timișoara

Un tânăr în vârstă de de 23 de ani, client al unui salon de tatuaje dintr-un mall din Timişoara, a încetat din viață, vineri, după

Reacția unei adolescente, căreia i-a fost refuzat un avort, a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi

O adolescentă în vârstă de 17 ani, elevă în clasa a XII-a, s-a prezentat marți seara, 9 aprilie 2024, alături de mama ei, la Unitatea

O pisică gestantă a venit singură la ușa unui spital veterinar, pentru a cere ajutor – video

La spitalulul veterinar Arcadia Vet din Iași s-a petrecut un eveniment neașteptat, care demonstrează că, în ciuda reținerilor pe care le manifestăm, animalele sunt mult

Managerul Spitalului Sf. Pantelimon: ”Nu sunt date care să ateste o viciere a tratamentului la ATI. Decesele nu puteau fi evitate”

Într-o declarație de presă, managerul Spitalului Sf. Pantelimon din București, Bogdan Socea, a declarat că primele date arată că nu au existat nereguli în privința

Un sătean a scos din pământ conducta de canalizare a unei localități cu peste 5.000 de locuitori

După ce s-a judecat timp de șapte ani cu Primăria, un localnic din comuna Dragotești, județul Gorj, și-a suflecat mânecile și s-a pus pe treabă

Tatăl lui Sebi, studentul ucis în accidentul de la 2 Mai: ”În țara noastră banul este la putere, banul cumpără totul, la justiție, la cei care ne conduc”

Tatăl lui Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în august 2023 de către Vlad Pascu care se urcase drogat la volan, a declarat,

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de decese suspecte în secţia ATI

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au demarat o anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon care va cerceta veridicitatea unei sesizări cu privire la un

Fostul actor și sportiv american O.J. Simpson a murit

Fostul jucător de fotbal american și actor O.J. Simpson a murit la 76 de ani, fiind bolnav de cancer, scrie ABC News. ”Tatăl nostru, Orenthal

Akebono, marele campion la sumo, a murit la 54 de ani

Akebono, primul mare campion de sumo venit din afara Japoniei, a încetat din viață la 54 de ani. În urma sa au rămas soția și