The Sun. Rusia a obținut formula vaccinului AstraZeneca și a folosit-o pentru a dezvolta Sputnik V

11 Oct 2021 | scris de Cristina Romanescu

Rusia ar fi reușit să intre în posesia formulei vaccinului AstraZeneca și ar fi folosit-o pentru a-și dezvolta propriul vaccin anti-coronavirus, conform informațiilor făcute publice de tabloidul britanic The Sun, care citează surse din serviciile de securitate ale Regatului Unit. 

The Sun. Rusia a obținut formula vaccinului AstraZeneca și a folosit-o pentru a dezvolta Sputnik V

Informațiile ar fi venit de la serviciile de securitate britanice care ar avea dovezi că unul dintre spionii ruși ar fi reușit să subtilizeze date vitale de la compania anglo-suedeză, inclusiv formula vaccinului.

Vaccinul Sputnik-V a fost primul vaccin anti-coronavirus din lume care a fost omologat de o țară, în august 2020. El folosește o tehnologie similară celei cu care a fost gândit și dezvoltat vaccinul Oxford/AstraZeneca.

Conform The Sun, datele ar fi fost furate fizic de un spion, iar serviciile de securitate ar fi convinse că rușii au reușit să copieze formula vaccinului.

Anul trecut, Vladimir Putin a fost acuzat că finanțează hackeri pentru a fura formule ale vaccinurilor anti-coronavirus.

Spionii britanici spuneau atunci că sunt ”peste 95% siguri” de aceste informații și că hackerii ruși au țintit organizații din Marea Britanie, Statele Unite sau Canada care se ocupau de dezvoltarea de vaccinuri împotriva coronavirusului.

Anterior, rușii au propus combinarea vaccinului AstraZeneca cu vaccinul Sputnik. 

”Dacă vor relua testele clinice, le sugerăm să încerce un tratament care să combine vaccinul AstraZeneca cu Sputnik, pentru a-i spori eficienţa. Combinarea vaccinurilor s-ar putea dovedi utilă pentru revaccinări”, declarau, în noiembrie 2020, dezvoltatorii vaccinului rusesc într-o postare publicată pe Twitter.


CLICK - Follow us on Google News