Adi Hădean atrage atenția asupra modului în care se acționează în promovarea unor diete alimentare, prin tehnici de persuasiune, aplicate și copiilor, de la cele mai mici vârste, fără a respecta dreptul fiecăruia la propria opinie și că fiecare are, încă, libertatea de a-și pune ceea ce dorește în propria farfurie.
”Și cum treceam azi prin Cărturești să ne cumpărăm niște cărți, am ajuns și la zona de cărți pentru copii.
Am văzut o carte semnată de Thierry Marx, chef francez cu multă experiență și cu două stele Michelin pe unul dintre restaurantele sale.
Am deschis la întâmplare, iar ce am citit nu m-a bucurat. Am senzația că agenda politică ”verde” e împinsă tot mai tare spre mințile foarte tinere (mișcare deșteaptă, de bună seamă, că dacă vrei să obții un anume tip de mentalitate în 20-30 de ani, te duci cu semințele ei acolo unde e ogorul gata pentru semănat).
Da, consider că-i bine să ne educăm în sensul grijii față de planetă, față de resurse, față de sol și față de animale, dar nu cred că veganismul este soluția. Și dacă nu scrie în pagina asta că e mai bine să fim vegani, o să scrie în următoarea, sunt convins de asta”, scrie Hădean pe pagina sa Facebook.
Adi Hădean se declară împotriva inoculării ideii ”preambalate”, care afirmă că alimentele de origine animală sunt rele, iar cele vegetale ar fi cele bune.
”De niște ani încoace, ni se inoculează ideea că zootehnia e rea, că e poluantă și periculoasă (vezi cât de multă apă beau vacile, mai și bășesc gaze cu efect de seră), dar sunt ignorate efectele devastatoare ale cultivării intensive a cerealelor, plantelor de soia sau porumbului, reducerea cu bună știință a biodiversității prin promovarea unor soiuri de plante pe baza criteriului “cea mai lungă viață la raft”, etc.
Nu vreau să vorbesc prostii, în sensul că prefer să fiu documentat, motiv pentru care o să încep cât de curând discuții cu specialiști din agricultură, și n-o să țin pentru mine ce aflu.
Pentru că eu nu cred că-i așa cum ni se spune și după experiența ultimilor trei ani, am început să fiu extrem de reticent la sugestiile bogaților lumii despre cum ar trebui să trăim și la ce ar mai trebui să renunțăm ca să fie bine”, a scris Hădean.
”N-am o problemă cu insectele, am o problemă doar cu ipocrizia, in general cu a altora, nu cu a mea:)). Și am o problemă cu prosteala asta așa, în fața ochilor. Unde pleacă apa de pe Terra peste 30 de ani?
De ce nu folosim mai mult din îngrășământul natural produs de vaci pentru reabilitarea solului distrus de ultimul secol de cultivare intensivă și de chimicalele adăugate?
Îmi tot bat capu’ cu întrebări de felul ăsta și-s foarte preocupat de felul în care obținem ce mâncăm, ba chiar cred că nu suntem echitabili și nici prea etici când vine vorba de producția de carne.
Da’ m-am săturat să-mi facă meniul companiile de tehnologie care au destui bani la dispoziție să dezvolte „carne vegană” și să o promoveze ca pe noua sănătate planetară. Mă ambalez și nu-mi face bine”, a mai răspus Hădean unui comentariu în care se pomenea și de noua tendință de a aduce insectele în alimentație.