La Stampa. Moștenirea coronavirusului - afecțiuni cronice la plămâni, inimă și creier

28 Mai 2020 | scris de Anita Raicu

Timp de cel puțin șase luni, persoanele care au fost afectate de COVID-19 vor avea o respirație anevoioasă, rezistență slabă la eforturi și, în unele cazuri, vor avea nevoie de oxigen chiar și după externarea din spital, informează La Stampa.

La Stampa. Moștenirea coronavirusului - afecțiuni cronice la plămâni, inimă și creier

Societatea Italiană de Pneumologie a realizat un studiu comparând datele pacienților afectați în Peninsulă, cu cele colectate în China, în cazul de coronavirusul care a răspândit SARS în 2003.

Din acest studiu rezultă că un adult afectat de pneumonia cauzată de virus poate avea nevoie de 6-12 luni pentru a se recupera complet în urma problemelor respiratorii. Și, în aproape un caz din trei ar putea exista schimbări permanente ale funcției respiratorii, cu semne răspândite de fibroză pulmonară.

Practic, plămânul devine rigid, cu simptome precum respirație anevoioasă și oboseală, care pot deveni și permanente în unele cazuri.

”Problemele respiratorii și fibroza pulmonară au apărut și în rândul tinerilor, cu procente cuprinse între 30% și 75% din cazuri”, spune profesorul Angelo Corsico, director de pneumologie la Fundația Policlinicii San Matteo din Pavia.

”În cazul multor pacienți, chiar și la cei tineri, părțile țesutului organului au fost înlocuite cu țesut cicatricial care nu mai este funcțional”, subliniază profesorul Corsico, avertizând tinerii care cred că boala îi afectează mai puțin. 

Afecțiunile permanente nu se rezumă doar la plămâni, deoarece inflamațiile violente generate de virus ajung să compromită și alte organe, cum ar fi rinichii, inima și creierul, precum și sistemul de circulație sanguină.

”Riscurile unor complicații sunt multiple. Aici la noi am avut persoane externate și, apoi, care s-au întors la spital cu embolii, flebite și vasculite”, explică Maurizio Viecca, medic primar de cardiologie la Spitalul Sacco din Milano.

”Inflamația poate avea efecte grave și asupra altor organe, cum ar fi inima, probabil din cauza stresului cardiac datorat insuficienței respiratorii, dar și a lipsei de oxigen în sânge, infecției miocardice generate de virusul însuși, precum și din cauza daunelor directe cauzate de răspunsul inflamator sistemic.

Totodată, COVID-19 poate afecta și sistemul nervos central și prin mecanisme imunitare ale aceluiași pacient poate face ca infecția să persiste.

Pe scurt, cel puțin o parte dintre persoanele care au suferit de COVID-19 vor trebui să lupte mult timp cu rănile virusului”, a explicat explică la rândul său Gianpiero D’Offizi, specialist în boli infecțioase la Spitalul Spallanzani din Roma.


CLICK - Follow us on Google News