Network for Genomic Surveillance in South Africa (NGS-SA) a prezentat Comisiei de Sănătate din Parlament primele date ale studiului său asupra variantei Omicron.
Oamenii de știință se concentrează pe colectarea și analiza datelor despre cât de transmisibilă este noua tulpină și de reacția produsă în cazul pacienților vaccinați.
Potrivit lui Richard Lessels, expert în boli transmisibile, cercetătorii au certitudinea că ”vaccinurile sunt instrumentul care poate împiedica apariția unei forme grave de boală și spitalizarea” și în cazurile de infectare cu Omicron, dar nu cunosc încă dacă perioada de incubație rămâne în medie de cinci zile așa cum se întâmpla în cazul celorlalte tulpini.
”Genetica Omicron este complet diferită de Delta sau de variantele anterioare.
Ne preocupă nu atât numărul de mutații, cât și locul în care acestea sunt concentrate, deoarece multe dintre ele apar în proteina de vârf și în special în părți cheie care sunt importante în accesarea celulelor noastre. Nu știm dacă anticorpii le vor putea face față”, a mai explicat Lessels.
Expertul a precizat că, deși cei mai mulți dintre cei testați pozitiv cu noua variantă au avut simptome ușoare, ”este prea devreme să spunem cât de periculos este Omicron, pentru că a fost depistat foarte recent. Nu știm dacă vom vedea cazuri mai grave sau nu”.
Noua tulpină a coronavirusului este prezentă deja în toate provinciile din Africa de Sud, iar oamenii de știință spun că aceasta va înlocui varianta Delta, ”care se extinde la cote foarte scăzute”.
Din 249 de secvențieri făcute în noiembrie în Africa de Sud, în 183 a fost identificată varianta Omicron, potrivit datelor Institutului Naţional de Boli Infecţioase din Africa de Sud (NICD).
În prezent, 62% dintre cazurile de Omicron confirmate la nivel mondial sunt în Africa de Sud și Botswana.
De asemenea, experții au precizat că tulpina Omicron poate fi identificată doar prin testul PCR, fără a mai fi nevoie de secvențierea genomului, ceea ce permite urmărirea noii variante în timp real.
Efectul produs de mutațiile variantei Omicron asupra comportamentului virusului este în continuare marea necunoscută.
Pe de altă parte, ceea ce au aflat până acum oamenii de știință sud-africani este că:
– transmisibilitatea noii tulpini este mai mare;
– chiar dacă Omicron îi poate afecta și pe cei vaccinați cu schema completă, poate împiedica spitalizarea; riscul de reinfectare este mai mare;
– efectul medicamentelor nu este alterat deoarece acestea nu tratează virusul ci mai degrabă ameliorează simptomele.
Specialiștii atrag atenția că până acum Omicron a infectat mai ales tineri cu vârste între 20 și 39 de ani, care au o capacitate de rezistență mai mare în fața bolii, motiv pentru care nu se poate spune cu certitudine dacă varianta provoacă forme mai grave de COVID-19.