Prof. dr. Alexandru Rafila respinge teoria despre o nouă tulpină de coronavirus în cazul de la Sibiu

25 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, respinge ipoteza formulată de ministrul Sănătății, conform căreia noul coronavirus a suferit mutații, și de aceea ar fi apărut cazuri de reinfectări, cum este situația celor trei pacienți de la Sibiu, care inițial se vindecaseră, iar acum au din nou teste pozitive.

Prof. dr. Alexandru Rafila respinge teoria despre o nouă tulpină de coronavirus în cazul de la Sibiu

”Eu nu cred că aveau anticorpii, sau anticorpii pe care îi aveau erau la un nivel foarte redus sau aveau un tip de anticorpi care nu erau anticorpii neutralizanți ai virusului.

Probabil că nu cunoaștem, sau nu știu dacă colegii de la Sibiu au astfel de informații, dar testele care există pentru determinarea cantitativă și a tipului anticorpilor nu există în momentul de față. Nu în România, nu există ca și teste comerciale.

Eu cred că este foarte posibil ca ei să nu fi avut un nivel protector de anticorpi. Reîmbolnăvirea este posibilă, a mai fost semnalată și în alte țări.

Din informațiile pe care le am, există un procent destul de important de pacienți - chiar dacă nu avem un studiu încă în acest sens -, de până la 20% care nu dezvoltă anticorpi la un nivel protector, sau, mai există o eventualitate, anticorpii au o durabilitate, o persistență relativ mică și ulterior 

În ceea ce privește existența a două tulpini, eu sunt rezervat, pentru că dacă vrei să faci o astfel de afirmație atunci ar trebui să poți să faci o secvențiere, adică o mapare a întregului genom al virusului în momente diferite.

Adică trebuia să existe la același pacient identificarea virusului în urmă cu două luni, trei luni când a fost prima infecție și o metodă similară de mapare în acest moment, când pacienții au fost reinfectați.

Atunci poți să constați că a fost într-adevăr diferențe între cele două tulpini virale. Ori, dacă lucrul ăsta nu a fost făcut, mi-e greu să cred că există suficiente dovezi pentru susținerea unei astfel de teorii”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.


CLICK - Follow us on Google News