Ambrozia – pericolul din fiecare vară
Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă polinoze (rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, leziuni urticariene de contact) la sfârşitul verii – începutul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanţi ai astmului bronşic.
Răspândită în aproape toate zonele ţării, Ambrosia artemisiifolia, este cunoscută şi sub denumirile populare de iarbă de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei.
Planta înflorește în lunile august-septembrie. Din cauza încălzirii globale este însă posibil să te confrunţi cu o alergie la ambrozie chiar de la mijlocul lunii iulie.
Simptomele pot fi confundate cu o răceală
Alergia la ambrozie seamănă cu o răceală banală. Dar faptul că simptomele nu cedează la medicaţia specifică unei răceli ar trebui să te pună pe gânduri.
Iată care sunt simptomele alergia la ambrozie:
• rinoree apoasă (nas înfundat, nas care curge)
• tuse uscată
• strănuturi repetate
• lăcrimarea ochilor
• senzaţii de mâncarime la nivel ocular, nazal şi faringian
• nervozitate
• stări de anxietate
• insomnii
• dureri de cap
Atenţie! Netratat acest tip de alergie poate declanşa chiar şi crize de astm broşnic. Prezintă-te la medic dacă simptomatologia se agravează.
Cum simptomatologia este asemănătoare cu cea a unei banale răceli, trebuie să ţii cont că alergia nu dă, în general, febră.
În plus, faţă de o răceală normală, alergia are o simptomatologie foarte agresivă, iar simptomele sunt mult mai neplăcute decât în cazul unei răceli.
Complicaţiile rinitei alergice
În majoritatea cazurilor, rinitele alergice evoluează cu simptomele supărătoare enumerate mai sus, rămânând doar la acest stadiu.
În stadii mai avansate, la unii copii poate să apară și sinuzita, care provoacă durere și disconfort. Inflamația și infecția pot favoriza apariția sângerărilor nazale, din cauza fragilizarii învelișului intern al nasului.
Copiii mici pot avea risc de apariţie a otitelor drept complicație a sinuzitelor, acuzând durere de ureche și scăderea auzului.
Recomandarea noastră
Pentru rinită alergică, 3F Plantamed recomandă Narivent de la DMG Italia specializat în dispozitive medicale ce tratează afecțiunile nazale.
Narivent reduce edemul, congestia nazală și alte simptome semnificative la pacienţii cu rinită alergică, inclusiv la copii.
În urmă studiilor făcute pe un eșantion de pacienți cu vârstă pediatrică (vârstă medie 9,6 ani) cu diagnostic de rinită alergică intermitentă sau persistentă, tratați cu Narivent timp de 4 săptămâni, în urmă evaluării subiective a simptomelor, înainte și după 30 de zile de tratament, s-a dovedit că Narivent are rezultate comparabile cu corticosteroidul nazal.