Science Magazine. Unele persoane, în special copiii, au anticorpi pre-existenți cu potențial de a lupta cu coronavirusul, dezvoltați în urma unor alte tipuri de viroze

09 Noi 2020 | scris de Ioana Tomozei

Un studiu efectuat de Institutul Francis Crick și University College London relevă că unii anticorpi, creați de sistemul imunitar în timpul virozelor comune pot viza și SARS-CoV-2 și pot conferi un grad de protecție împotriva noii tulpini virale, informează Science Magazine.

Science Magazine. Unele persoane, în special copiii, au anticorpi pre-existenți cu potențial de a lupta cu coronavirusul, dezvoltați în urma unor alte tipuri de viroze

Cercetătorii nu pot explica fenomenul și nici nu știu exact dacă acești anticorpi pot opri complet dezvoltarea bolii COVID-19.

Ca răspuns la infecția cu un virus, sistemul imunitar creează anticorpi pentru a susține combaterea acestuia.

Acești anticorpi sunt prezenți în sânge pentru diferite perioade de timp după infecție și, în cazul reinfectării, sunt capabili să identifice din nou cu virusul și să-l izoleze.

Organismul uman se confruntă permanent cu diferite tipuri de coronavirusuri, iar cercetătorii estimează că unele dintre ele ar putea duce la încetinirea răspîndirii infecției cu SARS-CoV-2, ceea ce ar putea explica cazurile asimptomatice de COVID-19.

Descoperirea a fost făcută în timp ce cercetătorii dezvoltau teste pentru anticorpi pentru COVID-19.

Pentru a verifica performanța testelor, cercetatorii au comparat sângele pacienților care au trecut prin COVID-19 cu cel al pacienților care nu au avut boala.

În mod surprinzător, s-a descoperit că unele persoane care nu fuseseră expuse la SARS-CoV-2 aveau în sânge anticorpi care ar recunoaște virusul.

Pentru confirmarea acestei situații, cercetătorii analizat peste 300 de probe de sânge recoltate înainte de pandemie, între 2011 și 2018.

”Rezultatele noastre arată că în special copiii au mult mai multe șanse să aibă acești anticorpi reactivi încrucișați decât adulții.

Totuși, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, dar ar putea fi vorba de expunerea mai regulată a copiilor la alte coronavirusuri. Cu toate acestea, nu există încă dovezi că acești anticorpi împiedică infectarea sau răspândirea SARS-CoV-2”, a spus autorul principal al studiului, Kevin Ng.

Un studiu amplu este în curs de desfășurare, în parteneriat cu cercetătorii de la Imperial College of London și UCL, pentru a descoperi rolul pe care îl joacă diferiții anticorpi și alte mijloace de apărare autoimune în protecția împotriva COVID-19.


CLICK - Follow us on Google News