Un anticorp monoclonal care neutralizează toate tulpinile, inclusiv omicron, punct de plecare pentru un vaccin universal împotriva coronavirusului

Biologii chinezi au descoperit anticorpul 35B5 care se poate lega de cea mai stabilă zonă din structura proteinei S a coronavirusului şi poate neutraliza toate tulpinile sale, inclusiv varianta Omicron.

Primele rezultate ale experimentelor cu aceste molecule au fost publicate într-un articol publicat în baza de date electronică bioRxiv.

Un grup de medici chinezi condus de Deng Kai, profesor la Universitatea Sun Yatsen din Guangzhou (China), a găsit un anticorp unic într-o probă de sânge a unui pacient care fusese infectat cu coronavirus, dar neutralizase la fel de eficient toate tulpinile comune de SARS. -CoV-2. 

”Prin imagistică am descoperit că responsabilă de această imunitate a fost molecula 35B5 care se conecta de acea parte a proteinei S a coronavirusului, care de fapt nu se modificase deloc în evoluția SARS-CoV-2.

Prin utilizarea acestei zone, nu numai că există posibilitatea de a crea anticorpi, dar deschide perspectiva dezvoltării unui vaccin universal împotriva tuturor tulpinilor de coronavirus”, scriu oamenii de ştiinţă.

Moleculă, denumită 35B5, a fost descoperită într-un studiu la scară largă care vizează cercetarea unui număr mare de probe de sânge de la rezidenţi chinezi care au suferit forme severe ale infectării cu COVID-19.

Oamenii de ştiinţă au izolat culturi de celule B din ele, care produc anticorpi şi au observat ce particule virale pot ataca.

Astfel de căutări i-au ajutat pe medici să izoleze două molecule, 35B5 şi 32C7, care chiar şi în concentraţii mici au neutralizat activ variantele virusului SARS-CoV-2.

Experimentele ulterioare au arătat că anticorpul 35B5 a luptat cu tulpinile beta şi delta ale coronavirusului la fel de eficient, în timp ce eficienţa celei de-a doua molecule în lupta cu aceste variante ale virusului s-a redus semnificativ. 

Oamenii de ştiinţă au obţinut rezultate similare în timpul experimentelor pe şoarecii infectaţi cu toate tulpinile comune de coronavirus. Anticorpul 35B5 a protejat toate rozătoarele de moarte şi leziuni grave ale plămânilor, în timp ce eficacitatea celei de-a doua molecule a scăzut semnificativ în lupta împotriva noilor variaţii ale SARS-CoV-2. 

Natura universală a acţiunii anticorpului 35B5, aşa cum arată fotografiile făcute cu un microscop crioelectronic, s-a datorat faptului că această moleculă se leagă de acea parte a proteinei S a coronavirusului, care aproape nu se modifică în timpul evoluţiei SARS-CoV-2 – structura sa este aceeaşi pentru toate tipurile de coronavirus, inclusiv pentru tulpina omicron recent identificată.

Potrivit profesorului Deng Kai şi colegilor săi, aceeaşi moleculă poate fi folosită ca ”ţintă” pentru crearea de vaccinuri universale capabile să suprime toate tulpinile existente de coronavirus, precum şi variantele ulterioare ale SARS-CoV-2 care pot apărea. în lunile şi anii următori.