Un bărbat care a luat aproape un an de zile paracetamol și algocalmin, de teama COVID, a ajuns în insuficiență acută renală

18 Iun 2021 | scris de Monica Nistor

Un bărbat în vârstă de 55 de ani din Piatra Neamț este internat la Iași cu insuficientă renală, după ce aproape un an de zile a luat paracetamol și algocalmin ca să nu se îmbolnăvească de COVID-19.

Un bărbat care a luat aproape un an de zile paracetamol și algocalmin, de teama COVID, a ajuns în insuficiență acută renală

"Este vorba de un bărbat de 55 de ani care a fost internat în secția de nefrologie a spitalului Parhon și la care am descoperit o insuficientă renală acută gravă apărută după ce a consumat aproape un an de zile paracetamol și algocalmin.

Neobișnuit este motivul - de a preveni infecția cu COVID”, a declarat medicul nefrolog Ionuț Nistor, pentru Aleph News.

Mai mult, medicul a dezvăluit că, atunci când i s-a făcut rău, pacientul a luat și mai multe medicamente.

”În momentul în care se simțea rău, în loc să oprească aceste medicamente, a luat și mai multe medicamente. Dacă inițial a început cu un singur comprimat, după a crescut doză până s-a agravat.

Inițial a fost direcționat la spitalul din Piatra Neamț, ulterior fiind transferat la noi în spital. Din păcate acest comportament, această automedicație a dus la insuficiență renală gravă, acută și sunt puține șanse că să poată recupera complet funcția renală.

Sperăm că va reuși să se recupereze funcția rinichilor dar există șanse și că pe termen scurt să fie nevoie de dializă.

O să urmărim cazul în secția de nefrologie și după întreruperea acestor medicamente sperăm ca evoluția să fie favorabilă”, a mai explicat dr. Ionuț Nistor.

Medicul a explicat că automedicația poate avea efecte adverse, de la insuficiență renală până la inhibiția măduvei și producției de leucocite, acestea din urmă fiind tocmai cele care pot apăra corpul în cazul unei infecții.

”Aceste medicamente nu apără ci pot inhiba apărarea. Este bine ca orice medicament pe care îl luăm să discutăm.

Dacă vorbim de un medicament pe care îl luăm o perioada lungă, să discutăm acest lucru cu medicul curant, cu medicul de familie, pentru că pot apărea efecte adverse severe atunci când dorim să facem bine și să prevenim sau luăm acel medicament în scop preventiv.

Și prevenția și administrarea oricărui medicament pot duce la efecte grave și severe”, a explicat dr. Ionuț Nistor.


CLICK - Follow us on Google News