Băutura care produce în organism același efect ca și postul: scade inflamaţiile, reduce grăsimile şi întăreşte imunitatea

Băutura care produce în organism același efect ca și postul: scade inflamaţiile, reduce grăsimile şi întăreşte imunitatea

Conform unui studiu recent al University of North Carolina , o băutură tradițională are potențialul de a modifica metabolismul în același mod în care o face și o perioadă de post.

Studiul cercetătorilor americani a căutat găsirea unei metode alternative prin care oamenii pot reduce acumularea de grăsime și pot scădea nivelul trigliceridelor (lipidelor) din organism.

Nivelurile ridicate de trigliceride, un tip de grăsime din sânge, sunt asociate cu mai multe afecțiuni grave de sănătate, inclusiv probleme ale ficatului și pancreasului și boli cardiovasculare precum ateroscleroza, accidentul vascular cerebral și insuficiența cardiacă.

Cercetătorii americani au analizat efectele produse asupra organismului de ceaiul kombucha – o băutură fermentată obținută din ceai negru și o cultură simbiotică de bacterii și drojdie, care își are rădăcinile în medicina tradițională orientală.

Kombucha este bogată în microbi probiotici – inclusiv specii din genurile Acetobacter, Lactobacillus și Komagataeibacter – care au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale, pierderea în greutate și scăderea inflamației.

Bacteriile din ceaiul kombucha pot avea același efect ca și postul

Studiind efectele bacteriilor prezente în kombucha asupra unei specii de vierme, cercetătorii au remarcat apariția unor modificări metabolice asemănătoare celor care apar în timpul postului.

Cu alte cuvinte, bacteriile din kombucha au ajutat la formarea proteinelor necesare pentru a descompune grăsimile, scăzând în același timp formarea proteinelor care duc la apariţia trigliceridelor.

„Am fost surprinși să constatăm că animalele care au consumat o dietă alcătuită din microbii probiotici care se găsesc în ceaiul kombucha au prezentat o acumulare redusă de grăsime, niveluri mai scăzute de trigliceride și picături lipidice mai mici în comparație cu alte diete”, explică cercetătorii.

„Aceste constatări arată că bacteriile din ceaiul kombucha declanșează o stare asemănătoare postului, chiar și în prezența unor nutrienți suficienți”, au mai spus ei.

Cercetătorii care s-au ocupat de acest studiu cred că efecte similare pot fi observate și la oameni, potrivit medicalnewstoday.com.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories