3dots.ro

BBC. Condițiile în care o răceală obişnuită te poate scăpa de COVID

BBC. Condițiile în care o răceală obişnuită te poate scăpa de COVID
Din articol:

Oamenii de ştiinţă au descoperit că virusul care cauzează răceala obişnuită poate elimina în mod eficient coronavirusul din celulele corpului, relatează BBC.

Unii viruşi concurează pentru a devenii cel care provoacă o infecţie, iar oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Glasgow spun că virusul care provoacă răceala obişnuită reușește să ia faţa coronavirusului.

Ne putem face o imagine despre cum funcționează acest fenomen privind celulele din nas, gât şi plămâni ca pe un rând de case. Odată ce un virus intră în interior, acesta poate să ţină uşa deschisă pentru a intra şi alţi viruşi sau poate închide uşa, pentru a păstra casa doar pentru sine.

Gripa este unul dintre cei mai egoişti viruşi. În schimb, adenovirusurile par dispuse să împartă acea casă.

S-a speculat mult despre modul în care virusul Sars-CoV-2 gestionează lumea misterioasă a ”interacţiunilor virus-virus”.

Echipa de la Centrul pentru Cercetarea Viruşilor din Glasgow a folosit o replică a sistemului nostru respirator şi a infectat-o cu Sars-CoV-2 şi rinovirus, una dintre cele mai răspândite infecţii şi provoacă ceea ce noi cunoaştem ca o răceală obişnuită.

Cum te poate scăpa o răceală obişnuită de COVID
Dacă rinovirusul şi Sars-CoV-2 intră în organism în acelaşi timp, numai rinovirusul are succes.

Dacă rinovirusul intră în corp cu 24 de ore înainte, atunci Sars-CoV-2 nu mai reușește să pătrundă. Chiar şi atunci când Sars-CoV-2 intră în organism cu un avans de 24 de ore, tot rinovirusul are câştig de cauză.

”Este absolut interesant. Dacă aveţi o cantitate mare de rinovirus în corp, poate opri infecţia cu Sars-CoV-2”, a declarat dr. Pablo Murcia pentru BBC News.

Efecte similare s-au mai văzut şi în trecut. Un focar de rinovirus ar fi fost motivul pentru care gripa porcină din 2009 nu s-a extins atât de mult în unele părţi din Europa.

Alte experimente au arătat că rinovirusul declanşează un răspuns imunitar în interiorul celulelor infectate, care a blocat capacitatea Sars-CoV-2 de a se multiplica.

Cu toate acestea, coronavirusul va putea provoca o infecţie odată ce răceala a trecut şi sistemul imunitar s-a calmat.

”Vaccinarea, plus măsurile de igienă, plus interacţiunile dintre viruşi ar putea reduce incidenţa Sars-CoV-2, dar cel mai bun efect îl va avea vaccinarea”, a mai declarat dr. Murcia.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs