Nature. Acidul palmitic, principalul responsabil în procesul răspândirii cancerului: ”Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“

Nature. Acidul palmitic, principalul responsabil în procesul răspândirii cancerului: ”Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“

Conform unui studiu  publicat în Nature, o cantitate crescută de acid palmitic crește semnificativ riscul unor metastaze, în formele de cancer bucal sau de piele.

Conform autorilor studiului acțiunea acidului palmitic ar putea fi combătută prin medicamente sau diete speciale.

”Acidul palmitic are ceva în el care îl face un catalizator extrem de puternic al metastazelor. Cred că este prea devreme pentru a determina ce tip de dietă ar putea fi sigură pentru pacienții cu cancer metastatic, care ar încetini procesul metastatic”, a declarat prof, Salvador Aznar-Benitah, de la Institutul de Cercetare în Biomedicină (IRB), Barcelona, conducătorul studiului.

Conform cercetătorilor, în procesul de dezvoltare a unei tumori, doar un mic subgrup de celule au capacitatea de a se răspândi ieșind din tumoră, ajungând la alte organe și colonizându-le.

Reproducerea acestor celule canceroase specializate pare să se bazeze, în mod deosebit, pe acizii grași, iar cele mai recente lucrări au identificat drept principal susținător al acestui proces acidul palmitic, care se găsește în uleiul de palmier, dar și într-o mare varietate de alimente, cum ar fi untul și uleiul de măsline.

În cadrul studiului s-a constatat că atunci când dieta cobailor a conținut mai mult acid palmitic, procentul de răspândire a cancerelor bucale și de piele a fost mai ridicat.

Alți acizi grași  – acidul oleic și acidul linoleic – grăsimile omega-9 și omega-6 găsite în uleiul de măsline și semințele de in nu au produs același efect.

Cercetători au atras atenția asupra faptului că niciunul dintre acizii grași testați nu a crescut riscul de a dezvolta cancer.

Studiul sugerează că expunerea la acidul palmitic a provocat modificări ale funcției genelor din celulele canceroase care le-au permis să detecteze acizii grași și să-i consume mai eficient.

Prezența acidului palmitic a părut, de asemenea, să inducă celulelelor canceroase o ”stare regenerativă”, permițându-le să formeze rețele de semnalizare dincolo de tumoră, ceea ce este cunoscut a fi un pas crucial către răspândire.

Metastaza cancerului rămâne principala cauză de deces la pacienții cu cancer. Ei pot fi doar tratați, nu și vindecați.

În această situație, firesc, oamenii de știință au identificat și modalități de a bloca procesul și plănuiesc un studiu clinic al proteinelor care interferează cu răspunsul tumorii la acidul palmitic.

”Acesta este un studiu riguros și cuprinzător care sugerează că expunerea la un component major al uleiului de palmier schimbă în mod durabil comportamentul celulelor canceroase, făcându-le mai predispuse la progresul local, la boală metastatică potențial letală.

Având în vedere prevalența uleiului de palmier ca ingredient în alimentele procesate, acest studiu oferă o motivație puternică pentru studii suplimentare despre modul în care alegerile dietetice influențează riscul de progresie a tumorii”, a declarat prof. Greg Hannon, director al Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie din Cambridge.

Helen Rippon, director executiv la Worldwide Cancer Research, este de părere că descoperirea reprezintă un pas uriaș care îi va ajuta să dezvolte noi tratamente pentru cancer.

Se estimează că metastazele sunt responsabile pentru 90% din toate decesele cauzate de cancer – adică aproximativ 9 milioane de decese pe an la nivel global.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories