3dots.ro

NBC News.  Cauze încă necunoscute determină explozia numărului cazuri de cancer colorectal în rândul persoanelor sub 50 de ani

NBC News.  Cauze încă necunoscute determină explozia numărului cazuri de cancer colorectal în rândul persoanelor sub 50 de ani

Persoanele născute după 1990 prezintă un risc de două ori mai mare de a fi diagnosticate cu cancer de colon și de patru ori mai mult de a face cancer rectal în comparație cu persoanele născute în 1950, a constatat un studiu din 2017 publicat în Journal of the National Cancer Institute.

Potrivit statisticilor realizate de Cancer American Society, numărul cazurilor de cancer colorectal  la persoanele cu vârsta sub 55 de ani s-a dublat între 1995 și 2019, de la 11% la 20%, scrie NBC News.

Un studiu publicat în 2021, în JAMA, a estimat că, în doar șapte ani, cancerul colorectal va fi principala cauză a deceselor cauzate de cancer la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani.

”Acest lucru este în contrast puternic cu situația în cazul persoanelor de peste 50 de ani, care sunt eligibile pentru screening, unde ratele de incidență și numărul deceselor cauzate de cancerul colorectal au scăzut constant timp de mai multe decenii”, a declarat dr. Kimmie Ng, director al Young-Onset Colorectal Cancer Center din cadrul Dana Farber Cancer Institute.

Cele mai multe cazuri diagnosticate la persoanele mai tinere sunt cancere în stadiu avansat. Cancerul în stadiul 4 este adesea un cancer care nu poate fi vindecat sau care nu dispare complet cu tratament, dar poate fi uneori controlat.

„Acest tip de cancer este deosebit de asimptomatic și poate rămâne așa pentru o perioadă lungă de timp. Deci tumora poate crește și crește și chiar se poate răspândi înainte de a exista simptome care să determine pe cineva să solicite asistență medicală”, a declarat Dr. Folasade P. May, profesor asociat de medicină în cadrul Universității din California, Los Angeles Vatche și Tamar Manoukian Division of Digestive Diseases.

De ce este în creștere numărul de cazuri de cancer de colon la persoanele tinere
Specialiștii consideră că factorii de risc cunoscuți: stilul de viață, ratele mai mari de obezitate, stilul de viață mai sedentar decât în trecut, dietă bogată în zaharuri și alimente procesate, contribuie probabil la această creștere.

”Nu este vorba doar de dietă și de stilul de viață, mai este și altceva. Am întâlnit mulți pacienți tineri cu cancer colorectal care urmează un stil de viață și o dietă foarte sănătoasă”, afirmă dr. Kimmie Ng.

Ce determină apariția cancerului colorectal
Genetica, inclusiv prezența în istoricul medical familial a sindromului Lynch sau al polipilor, au un rol în creșterea riscului de cancer colorectal, dar acești factori sunt responsabili doar într-o proporție de aproximativ 25% din cazurile de cancer diagnosticate la tineri, potrivit lui Phillip Daschner, directorul de program al ramurii de imunologie, hematologie și etiologie a cancerului din cadrul Diviziei de Biologie a Cancerului a Institutului Național de Cancer.

”Celelalte 75% din aceste cazuri intră în această categorie de cauză necunoscută. În momentul în care se descoperă faptul că o maladie afectează persoane care au în comun anii de naștere, atunci putem afirma că este vorba de prezența unui factor în mediul înconjurător care a determinat ca acest întreg grup de persoane să aibă rate mai mari”, menționează specialistul.

Nu este clar încă ce factori de mediu, dincolo de stilul de viață și de alimentație, sunt determinanți, dar cercetătorii analizează totul, de la antibiotice la materiale plastice și stres, ca fiind potențialii vinovați. De asemenea, există și posibilitatea prezenței unei toxine de mediu care nu a fost încă legată de cancerul colorectal.

”Concluzia este că nu știm de ce se întâmplă acest lucru”, a spus Daschner.

Când ar trebui făcut screening pentru cancerul de colon?
Cancerul colorectal are o incidență încă rară în rândul persoanelor mai tinere de 50 de ani, dar vârsta recomandată pentru ca o persoană să înceapă screening-ul a fost redusă în 2021 de la 50 la 45 de ani.

Creșterea numărului de cazuri în rândul persoanelor mai tinere de 55 de ani nu poate fi atribuită unei creșteri a screening-ului, a spus dr. Kimmie Ng. Faptul că mai multe cazuri sunt descoperite în stadii avansate exclude, de asemenea, creșterea screening-ului ca fiind motivul pentru care numărul diagnosticelor este în creștere.

Cele mai frecvente simptome ale cancerului colorectal includ: sânge în scaun, dureri abdominale, pierderea neintenționată în greutate, o schimbare a obiceiurilor intestinale.

Anemia, dificultăți de respirație și oboseala ar putea fi, de asemenea, semne de avertizare.

O parte a problemei pentru medici și pacienți este că simptomele pot fi asemănătoare cu cele întâlnite în alte afecțiuni, spun experții. Dacă oricare dintre simptome apare și nu se ameliorează – mai ales dacă cineva se confruntă cu mai multe simptome – ar trebui să fie considerat un semnal de alarmă.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs