Creşterea numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători, legată de prezenţa radonului, un gaz radioactiv din aer

Creşterea numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători, legată de prezenţa radonului, un gaz radioactiv din aer

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai întâlnite cauze ale deceselor cauzate de această boală, cu un procent de 18,2% din numărul total de cazuri, scrie News Medical.

În mod tradiţional, cancerul pulmonar este cunoscut ca fiind o ”boală a fumătorilor”, dar, statistica ultimilor ani relevă că un procent surprinzător de 15-20% din cancerele pulmonare diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani.

Specialişti americani cred că această creştere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer pulmonar la nefumători este probabil legată de expunerile mari şi pe termen lung la gazul radon.

Ce este radonul

Radonul, un gaz incolor şi inodor, este emis prin descompunerea materialelor radioactive care se găsesc în mod natural în solul din întreaga lume.

Radonul poate intra în case prin crăpăturile din podele, pereţi şi fundaţie. Când se acumulează în interior, radonul poate deveni o problemă de sănătate serioasă. Inhalarea acestuia poate creşte riscul de cancer pulmonar.

Gazul poate să persiste şi să se acumuleze în casele şi în plămânii oamenilor fără să fie sesizat, în absenţa unui test de depistare.

Într-un studiu publicat în 2009, cercetătorii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au arătat că radonul este cauza principală pentru 15% dintre cazurile de cancer pulmonar din lume.

Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) clasifică radonul ca fiind principalul agent de mediu cancerigen pentru populaţie.

La rândul său, OMS numeşte radonul ca fiind principala cauză de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor, respectiv a doua cauză de risc pentru fumatori, şi estimează că provoacă între 3% şi 14% din toate cancerele pulmonare dintr-o ţară, în funcţie de nivelul mediu naţional de radon şi de prevalenţa fumatului. Ca atare, combinaţia dintre expunerea la radon şi fumat este extrem de toxică pentru plămâni.

În SUA, Agenţia pentru Protecţia Mediului din Statele Unite (EPA) recomandă testarea periodică a nivelului de radon şi măsuri pentru a reduce nivelurile de expunere în locuinţe.

Expunerea la radon, una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la nefumători

Un nou sondaj realizat pentru Centrul de cancer al universităţii de stat din Ohio şi publicat vineri arată că un procent extrem de mare (75%) dintre americani nu şi-au testat locuinţele pentru radon, iar peste jumătate (55%) nu sunt îngrijoraţi de expunerea la radon în locuinţele, comunitatea sau şcolile lor.

”Orice persoană poate dezvolta cancer pulmonar şi ar trebui să fim conştienţi şi preocupaţi de expunerea la radon, deoarece se crede că este una dintre principalele cauze ale cancerului pulmonar la nefumătoriă – şi există ceva ce putem face pentru a ne reduce riscul”, a declarat dr. David Carbone, specialist în oncologia toracică şi director al Centrului de oncologie toracică OSUCCC-James.

Teste pentru determinarea nivelului de radon

Există teste relativ simple pentru a măsura radonul din casă şi acţiuni pentru a reduce expunerea la radon, spun specialiştii.

Acestea includ instalarea în afara casei a unui sistem de remediere a radonului care aspiră aerul din subsol, unde gazul persistă de obicei. Creşterea fluxului de aer prin deschiderea ferestrelor şi utilizarea de ventilatoare/evacuare în locuinţă, precum şi etanşarea fisurilor din podele, pereţi şi fundaţie sunt, de asemenea, importante.

Simptomele cancerului pulmonar

Simptomele bolii sunt aceleaşi, indiferent dacă persoana a fumat sau nu: în general nu se simte bine sau se simte obosită tot timpul, tuse frecventă, dureri în piept, respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie sau tuse cu sânge.

Aceste simptome apar şi în cazul altor boli, dar specialiştii remarcă faptul că orice persoană – indiferent de vârstă – care are un simptom persistent care nu se rezolvă în ciuda tratamentului ar trebui să facă un control medical.

În prezent, screeningul pentru cancerul pulmonar este disponibil în Statele Unite doar pentru persoanele cu cel mai mare risc de îmbolnăvire – adică persoanele cu vârste cuprinse între 50 şi 80 de ani care au, de asemenea, un istoric de 20 de pachete de ţigări (un pachet de ţigări pe zi timp de 20 de ani), sunt fumători actuali sau cineva care a renunţat la fumat în ultimii 15 ani.

Dacă este depistat în stadii incipiente, rata de vindecare a cancerului pulmonar poate fi de 90-95%.

Orice persoană considerată cu risc de cancer pulmonar să se supună la timp unui screening

Cu toate acestea, cea mai mare parte a cazurilor nu sunt depistate decât atunci când boala s-a răspândit în tot plămânul sau în alte părţi ale corpului (metastaze), moment în care tratamentele nu sunt la fel de eficiente.

Este important ca orice persoană considerată cu risc de cancer pulmonar să se supună la timp unui screening şi ca persoanele care ar putea fi expuse unui risc crescut din cauza fumatului pasiv, a radonului sau a expunerii profesionale (cum ar fi pompierii) să discute cu medicii lor despre efectuarea de teste.

”Sănătatea dumneavoastră şi sănătatea familiei dumneavoastră sunt cele mai importante lucruri pe care le aveţi. Insistaţi cu adevărat pentru a vă face cunoscute preocupările dacă simptomele nu se rezolvă, chiar dacă nu vă încadraţi în ‘imaginea’ tipică a cancerului pulmonar. Ar putea să vă salveze cu adevărat viaţa”, recomandă medicul.

Efectele radonului asupra plămânilor sunt cumulative

Radonul cauzează peste 20.000 de decese din cauza cancerului pulmonar în fiecare an în Statele Unite. Cu toate acestea, un nou sondaj realizat de OSUCCC arată că doar unul din patru americani şi-a testat locuinţa pentru acest gaz nociv.
Obligativitatea testării radonului în locuinţe, şcoli şi locuri de muncă

Experţii remarcă faptul că a avea niveluri ridicate de expunere la radon la şcoală sau la locul de muncă reprezintă un pericol pentru sănătate la fel de mare ca şi expunerea la un nivel ridicat în subsolul caselor.

Ei susţin cu tărie o potenţială legislaţie care să impună testarea radonului în şcoli, la locurile de muncă şi în timpul vânzărilor de locuinţe pentru a contribui la reducerea riscului pentru comunitate.

Efectele radonului asupra plămânilor sunt cumulative şi pot fi întârziate cu zeci de ani.

Urmăriți-ne pe Google News - 3DOTS Stories