CDC a descoperit un nou virus periculos în Bolivia - se transmite de la om la om și provoacă febră hemoragică

17 Noi 2020 | scris de Monica Pavelescu

Cercetătorii de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din Statele Unite au descoperit în Bolivia un virus rar, din familia celor care include Ebola, care poate cauza febră hemoragică și se transmite de la om la om, relatează The Guardian.

CDC a descoperit un nou virus periculos în Bolivia - se transmite de la om la om și provoacă febră hemoragică

Descoperirile au fost prezentate, luni, la confeirnța anuală a Societății Americane de Medicină și Igienă Tropicală.

Până acum, doar o mică epidemie a acestui virus periculos a fost documentat, în regiunea Chapare la aproximativ 600 de kilometri de La Paz, în 2004.

Cercetătorii spun că a fost semnalată transmiterea virusului Chapare de la două persoane infectate către mai mulți lucrători sanitari în capitala Boliviei, La Paz. Unul dintre pacienți, dar și cei doi medici au murit, ulterior.

”Am confirmat că un tânăr rezident, medic ambulanțier și un gastroenterolog au contractat virusul după mai multe contacte cu pacienți bolnavi. Doi dintre medici au murit. Credem că virusul se transmite prin contactul cu mai multe fluide corporale”, a declarat Catilin Cossaboom, epidemiolog în cadrul diviziei pentru patogeni și patologii a CDC.

Se presupune că purtătorii acestui virus ar fi șobolanii, de la care s-a făcut transmisia la om.

În general, virusurile care se transmit doar prin fluide corporale sunt mai ușor de controlat decât cele care provoacă afecțiuni respiratorii, precum SARS-CoV-2.

Cossaboom a mai spus că noul virus provoacă febră, dureri abdominale, vomă, sângerări ale gingiilor, urticarie și dureri în spatele ochilor.

Având în vedere cantitatea limitată de informații în ce îl privește, nu există încă tratament specific, așa că pacienților nu le poate fi acordată decât îngrijire de bază.

Cercetătorii spun că este posibil ca virusul să fi circulat deja de ceva ani fără să fie detectat și că poate fi ușor diagnosticat greșit drept febră Denga, un virus cu simptome similare.


CLICK - Follow us on Google News