Un profesor de la Harvard explică de ce milioanele câștigate la loto nu aduc neapărat fericirea

Un profesor de la Harvard explică de ce milioanele câștigate la loto nu aduc neapărat fericirea

Multă lume face un balans între înțelegerea expresiei ”banii n-aduc fericirea” și speranța de a-i avea, când și-ar putea îndeplini toate visurile…

Dr. Sanjiv Chopra, profesor de medicină la Harvard Medical School, explică de ce câteva milioane de dolari câștigați la loto nu îți aduc fericire pe termen lung și care ar fi cele cinci elemente care ar ajuta cu adevărat să simți această stare.

”Cercetările arată că, la sfârșitul unui an, se întorc la nivelul lor de bază. Unii sunt mai puțin fericiți.

S-ar putea să-și fi cumpărat o casă imensă, un conac mare, o mașină nouă. Unii dintre ei au cheltuit banii, nu în cel mai potrivit mod cu putință, au jucat la pariuri.

Dar chiar dacă au făcut-o, la sfârșitul a trei luni, este doar o casă, este doar o mașină frumoasă. Te obișnuiești cu ea”, a arătat profesorul, într-un discurs TED din 2019.

Potrivit Dr. Chopra, acest proces de a te obișnui cu ceea ce ai se numește adaptare hedonică: oamenii se întorc la un anumit nivel de fericire, indiferent de înrăutățirea sau îmbunătățirea circumstanțelor lor.

Dr. Chopra explicat și care sunt cele patru elemente cheie legate științific de fericire.

”Prietenii tăi sunt familia ta aleasă. Alege-ți prietenii cu înțelepciune și sărbătorește tot ce este mic sau bun cu prietenii tăi”, spune Dr. Chopra.

Potrivit acestuia, al doilea atribut al oamenilor care sunt fericiți este capacitatea de a ierta.

”Dacă vreunul dintre voi nutrește o ranchiună, rugămintea mea este: scăpați de ea.”, recomandă specialistul.

Cel de-al treilea element este, în opinia doctorului Chopra, dăruirea. Profesorul spune că mulți câștigători la loto au declarat că au obținut mai multă fericire fiind generoși cu alții decât răsfățându-se pe ei înșiși.

Cel de-al patrulea aspect esențial pentru o viață fericită recomandat de Dr. Chopra este recunoștința.

”Toate cercetările au arătat că, dacă vă exprimați recunoștința în mod regulat, veți fi fericiți, veți fi mai creativi, veți fi mai împliniți, s-ar putea chiar să trăiți cu 10 ani mai mult”, a explicat profesorul de la Harvard, potrivit unilad.com.