Durata de viaţă a fiecărei specii este determinată de un 'ceas' genetic

15 Dec 2019 | scris de Monica Pavelescu

O echipă de cercetători de la Agenţia Naţională de Știinţă din Australia a descoperit o metodă relativ simplă pentru a determina durata de viaţă a fiecărei specii pe baza analizei genomului.

Durata de viaţă a fiecărei specii este determinată de un 'ceas' genetic

În urma analizei genomului, o echipă din cadrul Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization a descoperit că durata de viaţă a vertebratelor este cel mai probabil determinată de densitatea genetică a grupărilor de metil generată de procesul de biosinteză a moleculelor de ADN. 

Noua metodă a fost calibrată efectuându-se teste pe genomurile animalelor a căror durată de viaţă este deja cunoscută.

Folosind metoda descrisă echipa de cercetare a stabilit că durata naturală de viaţă a speciei umane este de 38 de ani, și că ea a fost prelungită în urma schimbărilor stilului de viaţă şi a progreselor medicale de-a lungul secolelor.

De asemenea, a fost determinată durata naturală de viaţă a unor specii demult extinse, cum ar fi  Omul de Neanderthal, care aveau o durată de viaţă de 37,8 ani, a mamutului lânos, de 60 de ani, iar a ţestoasei gigantice din Pinta Island, Galapagos, specie recent extinctă, trăia 120 de ani.

Ben Mayne, cercetător postdoctoral din cadrul Environomics Future Science Platform a CSIRO, a precizat într-un comunicat de presă că înţelegerea duratei naturale de viaţă a diferitelor specii este esenţială pentru eforturile continue din domeniul conservării şi biosecurităţii.

”Metoda noastră pentru estimarea duratei naturale maxime de viaţă se bazează pe ADN. Dacă ştim secvenţa genomului unei specii, îi putem estima durata de viaţă. Până în prezent, a fost dificil de estimat durata de viaţă a celor mai multe animale sălbatice, în specia în cazul speciilor longevive de mamifere marine şi peşti.

Folosind metoda noastră, am descoperit că durata maximă de viaţă a balenei de Groenlanda este de 268 de ani, cu 57 de ani mai mult decât se credea până acum”, a declarat Mayne.


CLICK - Follow us on Google News