Seleniul – de ce este esenţial pentru sănătate?
Seleniul este un oligoelement esențial. Acesta a fost descoperit în 1817 și denumit după zeița greacă a lunii ”Selene”.
Cu toate acestea, importanța sa pentru sănătate a fost descoperită abia târziu. De abia din din 1957, se știe că organismul uman are nevoie de seleniu pentru viață.
Seleniul trebuie să fie furnizat zilnic în cantități suficiente – în cel mai fericit caz din alimente – deoarece organismul nu îl poate produce.
Seleniu în corpul uman
Corpul uman conține aproximativ 10-15 miligrame de seleniu sub formă de selenit de sodium. Acesta asigură
• funcționarea normală a sistemului imunitar
• funcționarea normală a tiroidei
• protecția celulelor împotriva stresului oxidativ
• menținerea unui păr + unghii normale
• spermatogeneză normală
Seleniul se găsește în toate celulele corpului uman. Cele mai mari concentrații se găsesc în tiroidă, rinichi, ficat, testicule, inimă, prostată și plămâni.
Seleniul este o componentă indispensabilă a multor enzime (biocatalizatori), care la rândul lor sunt responsabile pentru diverse procese metabolice.
În acest context, seleniul contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și este din ce în ce mai necesar în condiții de viață și situații nutriționale stresante.
Un aport suficient de seleniu susține funcționarea normală a sistemului imunitar și a tiroidei.
Seleniul contribuie la spermatogeneza normală și este implicat în menținerea unui păr și a unghiilor normale.
Aportul de seleniu este adesea insuficient
O alimentație sănătoasă este importantă pentru tot mai multe persoane. Ea ar trebui să fie baza unei aprovizionări echilibrate cu toți nutrienții și substanțele vitale necesare.
Cu toate acestea, în ciuda aportului suficient de alimente, pot apărea deficiențe. Dacă urmați o dietă vegetariană sau vegană, acest lucru înseamnă aproape sigur că deseori consumați prea puțin seleniu.
Seleniul este o componentă naturală a solului și a scoarței terestre, dar este distribuit inegal. În funcție de condițiile solului, conținutul de seleniu din plante poate varia foarte mult.
De exemplu, grâul nord-american conține considerabil mai mult seleniu decât grâul cultivat în Germania.
Din această cauză, aportul de seleniu prin intermediul alimentelor vegetale este greu de estimat. Astfel, alimentele vegetale nu contribuie în mod semnificativ la un aport zilnic sigur de seleniu.
Alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, organele și peștele, conțin mai mult seleniu și în cantități mai constante. Dar nu toată lumea le consumă în fiecare zi.
Unii oameni au uneori nevoie de mai mult!
Circumstanțe speciale de viață (în perioade de efort fizic și profesional ridicat, stres, boală, dializă, dializă, tratamente artificiale, nutriție artificială, la bătrânețe, în timpul sarcinii și alăptării) pot duce la lipsa unei alimentații echilibrate sau la o cerere crescută de seleniu.
Persoanele cu tulburări cronice de malabsorbție sau de maldigestie sau cu obiceiuri alimentare unilaterale adesea nu ating doza zilnică necesară de seleniu. Dacă nu se asigură un aport suficient de seleniu prin alimentație sau dacă cererea individului este crescută, este logic să se ia seleniu suplimentar.
Care este doza potrivită? – Continuarea aici