Există un grup de persoane care nu au contractat coronavirusul, chiar dacă toată familia lor s-a îmbolnăvit de COVID-19.
Oamenii de ştiinţă au găsit o posibilă explicaţie pentru acest fenomen: aceste persoane au o ”memorie imună” care elimină rapid virusul cu ajutorul celulelor T ale sistemului imunitar, relatează The Guardian.
Ipoteza cercetătorilor este confirmată de rezultatele monitorizarea semnelor de infecție ți răspuns imun a 15% dintre angajaţii din domeniul sănătăţii în timpul primului val al pandemiei, în Londra.
În ciuda unui risc ridicat de expunere, 58 de participanţi nu au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19 în niciun moment.
În aceste condiții, probele de sânge prelevate de la aceşti oameni au arătat că au avut o creştere a celulelor T care au reacţionat împotriva COVID-19, în comparaţie cu probele prelevate înainte de apariţia pandemiei şi în comparaţie cu persoanele care nu au fost expuse deloc la virus. Au avut, de asemenea, creşteri ale unui alt marker sanguin al infecţiei virale.
Rezultatele studiului sugerează că o subgrupă de persoane avea deja celule T cu memorie de la infecţii anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune, care i-au protejat de COVID-19.
Descoperirea ar putea deschide calea pentru o nouă generaţie de vaccinuri bazate pe răspunsul celulelor T, care ar putea produce o imunitate mult mai durabilă, spun oamenii de ştiinţă.
”Toată lumea a auzit de oameni care au fost expuşi la virus, dar nu s-au infectat.
Ceea ce nu ştiam este dacă aceşti indivizi chiar au reuşit să evite complet virusul sau dacă au eliminat în mod natural virusul înainte ca acesta să fie detectabil prin teste de rutină,” spune Leo Swadling, imunolog la University College London şi autor principal al studiului.