3dots.ro

Chef francez, cu o stea Michelin: Lipsa educaţiei ne face să mâncăm numai prostii, ceea ce ne transformă stomacul într-o pubelă

Chef francez, cu o stea Michelin: Lipsa educaţiei ne face să mâncăm numai prostii, ceea ce ne transformă stomacul într-o pubelă
Din articol:

Alain Alexanian este un chef francez care timp de 21 de ani a fost proprietarul unui restaurant recompensat cu o stea Michelin.

În lumea gastronomilor este recunoscut pentru lupta pe care o duce pentru alimentaţia sănătoasă. Pentru tenacitatea sa a fost recompensat cu numeroase distincții – premiul Palm D’Or pentru Dezvoltare Durabilă în 2015, Trofeul Gastronomic ”Bio & Health”, în 2011 premiul pentru cea mai bună carte de nutriţie din Franţa, iar în 2013 premiul de inovaţie în cadrul SIRHA, cel mai mare târg de profil din lume.

Alain Alexanian crede că este necesar ca educaţia copiilor în privința alimentației ar trebui să înceapă de la cele mai mici vârste şi, înainte de a investi în cursuri care stimulează inteligenţa, părinţii trebuie să le explice copiilor ce ți cum trebuie să mănânce.

”Copiii ar trebui să ştie că noi avem două centre de comandă şi unul dintre ele este stomacul. Cu toate acestea nu se face niciun fel de educaţie cu privire la modul în care funcţionează acesta. Dacă le spui tinerilor despre digestie, despre intestine habar n-au despre ce le vorbeşti. Părinţii acordă o foarte mare importanţă centrului de comandă principal, creierul, şi investesc într-o educaţie culturală.

Lipsa educaţiei ne face să mâncăm numai prostii, ceea ce ne transformă stomacul într-o pubelă, iar noi nu mai dăm importanţă pentru că la exterior nu se vede ce avem înăuntru. Ne preocupăm de inteligenţă pentru că suntem conştienţi că avem nevoie de ea, dar sănătatea o lăsăm la urmă.

Industrializarea masivă ne face să trişăm, iar pe ţărani îi vedem doar ca pe nişte surse de supravieţuire. În ziua de azi ni se pare normal să ne îmbolnăvim, să mergem la spital şi să murim acolo. Nu este normal să mâncăm numai din surse industriale. Da, trăim în oraşe, dar noi avem nevoie tot de natură şi de alimentele produse de aceasta, la ţară”, spune chef Alexanian.

Chef-ul francez este adeptul alimentaţiei echilibrate, fără să recomande excluderea zaharurilor şi a grăsimilor, fiind de părere că singurul amănunt de care trebuie ținut cont de sursa acestora.

”Tot spunem că nu trebuie să mâncăm zahăr şi grăsimi, dar nu înţelegem că nu avem nevoie de cele obţinute în mod industrial. Natura ne-a ajutat de la început să supravieţuim cu miere, cu fructoza din fructe, cu vânat. Astăzi avem foarte multă mâncare ceea ce nu este normal. Ar trebui să mâncăm mult mai puţin, mai natural.

Acest lucru ar trebui să li se explice copiilor încă de foarte mici. Altfel, foarte cumpăra şi ei tot alimente super-industrializate. De exemplu, carbohidraţii ne-au ajutat să supravieţuim de mii de ani, dar industria profită de acest lucru, de faptul că este scris în ADN-ul nostru să mâncăm dulce, şi ne oferă zahăr în orice”, spune Alexanian.

O altă problemă a alimentelor industrializate este că sunt pline de insecticide, de poluanţi, de nitraţi care rămân în corp.

”Ingerăm aproape 1 litru de astfel de substanţe chimic pe an ceea ce înseamnă că nu vom ajunge niciodată la bătrâneţe. Într-un măr crescut în sistem rapid sunt 27 de substanţe chimice, spune chef Alexanian. Un măr crescut tradiţional nu va avea aşa ceva. Nu ar fi nimic grav dacă am mânca doar un măr plin de chimicale, dar mai consumăm şi pere şi struguri şi alte legume, brânzeturi cu substanţele lor.

Stomacul nostru nu mai înţelege nimic. Noi nu facem acum decât să distrugem generaţiile viitoare prin modul în care îi învăţăm să mănânce. Dacă stăm să privim în istorie, atunci când erau perioade de război oamenii mâncau mai sănătos, decât acum când este pace. Ar fi bine dacă am reuşi să echilibrăm cele două stări de fapt şi prin educaţia din şcoli să îi facem pe copii să înţeleagă”, spune Axenian.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs