Un expert dezvăluie modul în care industria junk food ne manipulează pentru a deveni dependenți față de produsele lor
Uneori s-ar putea să vă întrebați de unde vine pofta teribilă pe care o simțiți pentru un anume produs alimentar… Dr. Barry Smith, care a colaborat aproape un deceniu cu cele mai importante companii producătoare de junk food din lume, ajutând la crearea unor produse irezistibil de atrăgătoare pentru gustul consumatorilor, s-ar putea să dețină cea mai bună explicație, consideră Daily Mail.
Companiile alimentare cercetează modul în care produsele lor pot crea dependență
Dr. Barry Smith a făcut parte dintr-o echipă de cercetare care manipulează fiecare aspect al produselor alimentare, de la ambalaj la textură, miros și gust, pentru a ne face să ne dorim să le consumăm mai des, mai mult.
În 2010, dr. Barry Smith a înființat, la Londra, un laborator destinat analizării modului în care modul de prezentare al unui produs poate modifica percepția gustului. El afirmă că unele dintre rezultatele cercetării sale au fost folosite pentru a ajuta branduri precum Coca-Cola și Kellogg’s să-și facă produsele mai atrăgătoare pentru consumatori.
Dr. Smith spune că înainte de a servi o gustare care are un conținut ridicat de zahăr, creierul eliberează în organism dopamină – hormonul stării de bine – anticipând că urmează să se întâmple un eveniment plăcut.
Gustul nostru e alterat pentru a diminua senzația de prea dulce
Tocmai acest aspect este acela pe care companiile de alimente au încercat să exploateze pentru a stimula consumul, iar cu rezultatele acestui proces ne întâlnim în rafturile magazinelor: ciocolata a devenit catifelată, un pachet de chipsuri răspândește o explozie de mirosuri în momentul în care este deschis, iar ambalajul dulciurilor a devenit mai viu colorat.
Inclusiv sunetul produs de deschiderea unei doze sau unei sticle de băutură carbogazoasă a fost studiat și modificat astfel încât creierul nostru să-l învețe și să-l asocieze cu un răsfăț iminent.
Totul, afirmă dr. Smith, este calculat, procesat și rafinat până se ajunge în punctul în care să dă dependență.
Dr. Smith a dezvăluit și modul în care percepția noastră a fost manipulată în cazul unor alimente prea dulci pentru gustul nostru. De exemplu, cazul băuturilor carbogazoase, în care bulele de aer produc o modificare a gustului, iar temperatura rece a produsului face papilele gustative mai puțin sensibile la dulce.
Studiile arată că dietele bogate în alimente ultra-procesate sunt legate de numeroase riscuri pentru sănătate – obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2.
Cum să ne îndepărtăm de consumul de alimente ultraprocesate
Dr. Smith recomandă o pauză de la alimentele ultra procesate pentru a ajuta papilele gustative să se reobișnuiască cu o dietă firească, săracă în zahăr.
Într-un interviu acordat Business Insider, dr. Smith ne sugerează să căutăm modalități de a face alimentele neprocesate mai gustoase.
”Nu vei convinge oamenii să se îndepărteze de alimentele ultra procesate spunându-le că sunt dăunătoare pentru ei, În primul rând, gustul pe primul loc. Trebuie să le faci cu adevărat gustoase, astfel încât oamenii să realizeze că pot găti ceva rezonabil de ieftin și delicios pe care chiar îl vor savura”, afirmă expertul.