Un număr de 44 de state federale americane acuză Teva Pharmaceuticals că a organizat o schema prin care, împreună cu alte 19 companii farmaceutice, a crescut artificial prețurile medicamentelor, uneori cu peste 1.000%, și a împiedicat accesul concurenței pe piață, transmite Reuters.
Rezultatele investigațiilor privind creșterea prețurilor medicamentelor, atât ale celor aflate sub patent, cât și ale celor generice, a provocat indignare în Statele Unite, unind tot spectrul politic, de la președintele republican Donald Trump, la democrații progresiști.
“Nivelul lăcomiei companiilor farmaceutice implicate în acest proces multi-statal este nemilos și fără conștiintă”, a afirmat guvernatorul statului Nevada, intr-un comunicat.
Conform anchetei 20 de companii farmaceutice au conspirat pentru a-și împărți piața medicamentelor și a înlătura concurența și, în unele cazuri, au conspirat fie pentru a preveni scăderea prețurilor, fie pentru a le crește, se afirmă în plângerea înregistrată de cele 44 de state la Tribunalul Districtual din Connecticut.
“Nemulțumite de starea de fapt și dorind evitarea erodării prețurilor medicamentelor, Teva și partenerii săi s-au implicat în una dintre cele mai nerușinate și dăunatoare conspirații de fixare a prețurilor din istoria Statelor Unite”, se arată în plângere.
Plângerea acuză industria de medicamente generice, care comercializeaza în principal medicamente al caror patent a expirat și ar trebui sa devină mai ieftine, de o lungă istorie de acorduri secrete prin care companiile s-au asigurat ca vor benefica fiecare de “o cotă echitabilă”, chiar dacă ar fi trebuit sa fie concurente.
Medicamentele generice asigură economii de ordinul miliardelor de dolari cumpărătorilor și contribuabililor, pentru că sunt o alternativa mai ieftina față de medicamentele aflate sub patent de fabricație.
Cu Teva aflată în centrul conspirației, companiile farmaceutice s-au aliat pentru a crește semnificativ prețurile a 86 de medicamente, în perioada iulie 2013 – ianuarie 2015.
Medicamentele implicate au fost pastile, capsule, creme și unguente pentru tratarea unor boli precum diabetul, colesterolul ridicat, hipertensiunii arteriale, cancerului, epilepsiei, și altele. În unele cazuri, majorările coordonate de prețuri au fost de peste 1.000%, potrivit rechizitoriului.
În proces sunt solicitate despăgubiri, amenzi civile și măsuri din partea Curții pentru restaurarea concurenței pe piața medicamentelor generice.
Un reprezentat al Teva USA, divizie a companiei israeliene Teva Pharmaceutical Industries, a declarat ca societatea va contesta acuzațiile aduse.
“Acuzațiile din această plângere și din acest litigiu sunt generale. Teva continua să analizeze problema la nivel intern și afirmă că nu s-a angajat în nicio acțiune care să conducă la vreo răspundere civilă sau penală”, a afirmat oficialul Teva USA intr-un comunicat.
Reprezentanții Sandoz, o alta companie menționată în plângere, nu au oferit încă o reacție față de plângere.