Povestea unui bărbat care lua suplimente alimentare cu ceai verde: «Mi-au distrus ficatul!»

26 Oct 2018

Ajuns la 50 de ani, un american a dorit să-și îmbunătățească stilul e viață, făcând eforturi să scadă în greutate, să mănânce sănătos, să facă sport şi să ia suplimente alimentare despre care

BBC relatează povestea unui american de vârstă mijlocie – Jim McCants – care în urma unui tratament cu capsule cu ceai verde nu a devenit mai sănătos, ci a ajuns pe lista celor care aşteaptă un transplant de ficat.

«Tatăl meu a făcut infarct şi a murit la vârsta de 59 de ani, astfel încât eram determinat să fac tot ce puteam pentru a nu ajunge în situaţia lui», mărturisește bărbatul despre motivația care l-a îndemnat să încerce să aibă un stil de viață cât mai sănătos, chinuindu-se să slăbească, extrem de atent la alimentație, făcând sport în mod regulat.

Și totuși, nu a ieșit așa cum și-a dorit. 

«Trebuia să fie una dintre cele mai frumoase zile din viaţa mea», povestește bărbatul despre momentul în care a aflat că este bolnav, la festivitatea de absolvire a fiului său. Atunci, în momentul în care și-a întors privirea spre el, soția sa l-a întrebat dacă se simte bine, pentru că avea ochii și fața de o paloare galbenă. 

Investigațiile medicale au stabilit că are probleme mari cu ficatul, analizele de sânge stabilind că are nevoie de un transplant.«Şi asta repede. Aveţi la dispoziţie zile, nu săptămâni», i-a spus medicul.

Nu băutura era cauza afecțiunii sale hepatice — «în ultimii 30 de ani, dacă am băut şase beri într-un an, iar vin deloc. Alcoolul nu făcea parte din viaţa mea», cum de altfel nici fumatul nu era.

 Hepatologul l-a întrebat și despre eventuale suplimente alimentare și i-a mărturisit că obișnuiește să ia capsule de ceai verde, extrem de promovate în mediul online, pentru antioxidanții pe care îi conțin, ajută la slăbit și previn cancerul.

Potrivit dosarului medical citat de jurnaliștii britanici, se crede că tocmai aceste capsule cu ceai verde au fost cauza declanșării afecțiunii hepatice, existând 80 de astfel de cazuri în întreaga lume.

Cum se explică faptul că suplimentele alimentare cu ceai verde au produs o asemenea afectare a ficatului, deși este consumat de mii de ani, de către milioane de persoane.

«Dacă beţi cantităţi modeste de ceai verde sunteţi în zona de siguranţă. Riscurile apar mai ales la persoanele care consumă extracte, produse concentrate. care iau multe extracte din acestea concentrate»,  crede  prof. dr. Herbert Bonkovsky, directorul clinicii de hepatologie de la Wake Forest University School of Medicine din Carolina de Nord , care urmăreşte de circa 20 de ani legăturile între ceaiul verde şi diferite afecțiuni.

Bonkovsky este de părere că există numeroase produse, care nu au fost suficient testate clinic înainte de lansarea lor pe piață.

În acest caz se are în vedere insuficienta cunoaștere a reacțiilor produse de substanța denumită catechină —  care se găseşte în cantitate mare în ceaiul verde şi care are, în principiu, proprietăţi antioxidante, dar care, se pare, al vulnerabiliza organismul în funcție de diverși factori genetici sau de conduită alimentară.

«De regulă, oamenii iau aceste suplimente alimentare pe bază de ceai verde atunci când vor să slăbească, deci ei adesea nu mănâncă. Cunoaștem, din studiile efectuate pe animale, că cele mai slabe absorb un procent mult mai mare de catechine, comparativ cu cele grase. S-ar putea să existe şi alţi factori de modificare importanţi care intervin precum medicamente, alte substanţe chimice sau consum de alcool», explică  dr Bonkovsky.

Despre antioxidanţi  se cunoaște faptul că sunt substanţe care luptă împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc celulele, dar unii oameni de ştiinţă au ajuns la concluzia că un anumit nivel al radicalilor liberi este benefic pentru organism.

O investigaţie asupra siguranţei supliemntelor cu ceai verde recent efectuată de European Food Safety Authority conchide că catechinele conţinute de ceaiul verde sunt în general  sigure, dar că o doză de peste 800 de miligrame pe zi poate afecta sănătatea. EFSA nu a putut identifica o doză sigură pe baza evidenţelor de până acum şi consider că noi studii vizavi de acest subiect trebuie să fie desfăşurate.

Jim McCants a reușit să beneficieze de un transplant de ficat, peste care a trecut cu bine, însă la patru ani de la acel moment încă are probleme de sănătate, înclusiv cu rinichii, ceea ce îl va duce în viitor la dializă şi la transplant. El face de două ori pe an analize medicale pentru ficat şi de rinichi şi a fost nevoit să se obișnuiască să trăiască suportând dureri cronice abdominale.

McCants a chemat în instanță societatea producătoare a suplimentului alimentar consumat — Vitacost — reproșând producătorului faptul că nu prezintă pe eticheta produsului o avertizare privind potențialele riscuri la care se supun consumatorii.

Oficialii Vitacost nu au dorit să comenteze cazul, notează BBC, dar au declarat că sunt preocupați de brandul şi calitatea produselor vândute.

SHARE