La ce pericole  ne expunem dacă mâncăm în fiecare zi câte 50 de grame de mezeluri

La ce pericole  ne expunem dacă mâncăm în fiecare zi câte 50 de grame de mezeluri

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor avertizează asupra consumului alimentelor care au trecut printr-un proces de prelucrare, care conțin cel puțin zece nitrozamine, compuşi care se pot forma în timpul preparării şi procesării acestor produse,cancerigeni și genotoxici.

Un studiu, publicat la sfârșitul lunii martie 2023 de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a relevat că nitrozaminele prezente în anumite alimente sunt cancerigene (pot provoca apariţia cancerului) şi genotoxice (pot afecta ADN-ul), scrie AFP.

”Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populaţiei UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente constituie o problemă de sănătate”, a declarat Dieter Schrenk, preşedintele Grupului Știinţific pentru Contaminanţi din Lanţul Alimentar, citat de EFSA.

Raportul a fost realizat având la bază studiile efectuate pe animale, iar concluziile sunt extrem de îngrijorătoare.

”Pe baza studiilor pe animale, am considerat că incidenţa tumorilor hepatice la rozătoare reprezintă cel mai critic efect asupra sănătăţii”, a adăugat Schrenk.

Crește riscul bolilor cardiace și de a dezvolta diabet

Specialiștii atrag atenția că în urma procesului de prelucrare, alimentele îsi pierd principalele substanțe nutritive, iar aditivii care sunt adăugați pentru a da un gust mai bun sau pentru a prelungi termenul de valabilitate au efect nociv asupra sănătății, relatează digi24.ro.

De exemplu, carnea procesată conține și de patru ori mai multă sare decât cea neprocesată. De asemenea, are conservanți, îndulcitori și grăsimi în cantități mari.

Conform unui studiu publicat de Wall Street Journal, 50 de grame de mezeluri, consumate zilnic, timp de o săptămână, crește riscul de boli cardiace cu până la 42%.

De asemenea, riscul de a dezvolta diabet crește cu 19%, iar pentru cancer colorectal cu 18%.

Organizația Mondială a Sănătății intenționează să facă noi recomandări cu privire la limitele consumului de carne procesată până în 2025.

Ce alimentele care conțin nitrozamine

Nitrozamine au fost găsite în diferite tipuri de alimente. Specialiștii ne recomandă să acordăm o atenție deosebită atunci când cumpărăm: produse din carne şi mezeluri, peşte procesat, cacao, bere şi alte băuturi alcoolice.

Cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este reprezentat de carne şi produse din carne, arată studiul.

Nitrozaminele pot fi găsite şi în alte alimente precum: legume procesate, cereale, lapte şi produse lactate sau alimente fermentate, marinate sau condimentate.

Carnea procesată, a fel de nocivă ca tutunul

În urmă cu câțiva ani, Agenţia internaţională pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer — IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, aşa cum este cea folosită în crenvurşti sau în şuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest şi gazele de eşapament rezultate de la motoarele diesel.

Carnea roşie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel, oaie, berbec şi porc, a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept „carcinogen probabil”.

Pe această listă se mai află substanţe precum glifosatul, un erbicid cancerigen. Clasificarea cărnii roşii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existenţa unor „dovezi limitate” că poate provoca afecţiuni oncologice.