De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu coronavirus? 

19 Sep 2020 | scris de Monica Pavelescu

Copiii au mult mai puține probleme decât adulții în infecțiile cu SARS-CoV-2 și pentru moment nu se cunosc mecanismele care conduc la acest tip de reacție.

De ce copiii sunt mai apărați de virulența infecțiilor cu coronavirus? 

Sunt mai multe ipoteze, iar prof. dr. Mihai Netea, cercetător în imunologie la o universitate din Olanda, este de părere că cel mai probabil este vorba de o combinație a mai multor factori.

Una dintre explicațiile pentru care copiii ar fi mai puțin atacați de SARS-CoV-2, spune prof. dr. Mihai Netea, este că prezența moleculelor ACE-2, de care se leagă noul coronavirus, este mult mai scăzută în plămânii copiilor decât în cazul adulților. 

O a doua ipoteză este aceea că în cazul copiilor contează și faptul că aceștia primesc multe vaccinuri la începutul vieții și că unele dintre ele acționează într-un fel - probabil - ca și BCG, oferind o mai mare imunitate.

Mai ales vaccinul contra pojarului (rujeola) se pare că are la fel de puternice efecte stimulatoare asupra sistemului imun.

Prof. dr. Mihai Neteaparticipă, alături de alți colegi, la un studiu care își propune să verifice dacă vaccinul BCG (împotriva tuberculozei), administrat și în România încă din primele zile de viață, este un ”antrenor” perfect pentru imunitate și poate ajuta și în lupta cu infecțiile virale respiratorii, inclusiv cu SARS-CoV-2.

În acest moment, ca și vaccinul BCG, și vaccinul antirujeolic este studiat, la rândul lui, la nivel mondial, pentru o eventuală profilaxie împotriva COVID.

Efectul probabil de protecție a organismului este estimat, în cazul vaccinului antirujeolic, la 5-10 ani, deci copiii s-ar putea afla astfel sub această protecție imunitară generată de ”vaccinurile copilăriei”, a arătat profesorul Mihai Netea.

În ceea ce privește posibilitatea ca cei mici să transmită virusul SARS-CoV-2, cercetătorul român este de părere că ea există, dar este mult mai mică decât în cazul adulților, și asta pentru că numărul particulelor virale generate de ei este mult mai mic

”Deci, pericolul ca și copiii să transmită virusul este mult mai mic decât în cazul adulților. Nu poate fi exclus în totalitate, dar este mai mic, categoric, semnificativ mai mic decât în cazul adulților”, a declarat profesorul Mihai Netea la Digi24.


CLICK - Follow us on Google News