Internarea unui copil de 10 ani, refuzată din cauza lipsei de paturi la ATI: «Ni s-a rupt sufletul»

24 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

Numărul în creștere al cazurilor provocate de COVID-19 conduce la exercitarea unei presiuni din ce în ce mai mari asupra sistemului medical, ale cărui resurse sunt limitate.

Internarea unui copil de 10 ani, refuzată din cauza lipsei de paturi la ATI: «Ni s-a rupt sufletul»

Cristian Oancea, managerul Spitalului "Victor Babeş" din Timişoara, a dezvăluit că unitatea pe care o conduce s-a confruntat cu o situație fără precedent, în care a fost refuzată internarea unui copil în vârstă de doar 10 ani, pentru că nu mai aveau paturi libere la Terapie Intensivă.

”Noi am refuzat un copil de 10 ani și ni s-a rupt sufletul, pentru că nu mai avem locuri. Prin mediatizarea acestor cazuri, încerc să atrag atenția prin ce trecem. O să ajungem să fim niște actori la ce se întâmplă. Nu mai avem forța resursei umane, că paturile se pot suplimenta, dar un medic nu se formează peste noapte, necesită ani de zile.

Colegii mei efectiv au ajuns la capătul puterilor, dar sunt cei care îndeamnă lumea să nu poarte mască și să gândească. Îndemn și eu: haideți să gândim ce se întâmplă dacă ni se infectează părinții", a declarat Cristian Oancea, conform observatornews.ro.

Managerul spitalului din Timișoara ține să atragă atenția asupra faptului că în România urmează o perioadă extrem de dificilă:

"E regretabil ca lideri de opinie să facă afirmații care să ducă la dezbinare. Fiecare viață contează și trebuie prețuită ca atare. Trebuie să ne așteptăm la săptămâni sub presiune.

Sistemul românesc este fragil. Avem câteva spitale de primă linie. Pe paturile de terapie intensivă se dă lupta între viață și moarte. Ne așteptăm la o luptă dură toamna aceasta. Sperăm la solidaritate. (…) Valul doi ne va lovi din plin. Sistemul sanitar nu va rezista, noi am făcut omenește tot ce este posibil.

Fiecare pacient are un grad de comorbiditate și toate acestea complică actul terapeutic. Problema este că pacienții ajung în forme severe de boală. Stau acasă până când nu mai pot. Le este frică de stigmatul care se abate asupra spitalelor. Ajung la noi în forme avansate aproape de terapie intensivă", mai spune managerul Spitalului "Victor Babeş" din Timişoara.

Medicul Cristian Oancea a mai spus că pandemia de coronavirus ar putea dura doi ani.

”Partea care ne sperie este că nu dezvolți o imunitate care să te protejeze. Cine a trecut prin infecție să nu creadă că este imun, să se protejeze în continuare”, declară doctorul timișorean.

În ciuda situației grele din România, managerul Spitalului "Victor Babeş" din Timişoara s-a pronunțat împotriva unui lockdown la nivel național.

"Cred ca soluția ar reprezenta-o carantinarea unor zone. Industria trebuie să funcționeze. Trebuie să trăim cu acest virus, purtând mască, respectând distanța și respectând igiena", a afirmat Cristian Oancea.


CLICK - Follow us on Google News