Un studiu realizat de Universitatea din Valencia, împreună cu Dentaid Research Center, a relavat faptul că membrana coronavirusului SARS-CoV-2 se dezintegrează atunci când intră în contact cu un compus chimic, un ingredient cheie utilizat în multe tipuri de apă de gură, relatează EFE.
Studiul, publicat în Journal of Oral Microbiology, a determinat că la intrarea în contact cu Clorura de Cetilpiridinium (CPC), o substanță prezentă în mai multe tipuri de apă de gură, se produce dezintegrarea membranei coronavirusului, certifică un comunicat al universităţii spaniole.
Studiul, semnat de un grup de cercetători de la Departamentul de Biochimie şi Biologie Moleculară de la Universitatea din Valencia, în frunte cu profesorul Ismael Mingarro şi cercetătorii Manuel Bańó şi Rubén León, de la Dentaid Research Center, explică mecanismul activităţii antivirale a moleculei CPC.
Rezultatele demonstrează că acţiunea antivirală a CPC se produce graţie capacităţii sale de a rupe membrana SARS-CoV-2, având drept consecinţă o scădere a capacităţii virusului de a infecta celulele umane şi de a se replica.
În cadrul studiului a fost generate particule pseudovirale (VLP), care mimează virusul SARS-CoV-2, conţin cele patru proteine structurale ale virusului şi au dimensiunea şi morfologia particulelor cu încărcătură virală ce provoacă COVID-19.
Particulele VLP generate au fost tratate cu CPC şi s-a observat că cele care au intrat în contact cu CPC au fost dezintegrate, a explicat Ismael Mingarro.
”Dezintegrarea s-a observat utilizând tehnici de microscopie electronică, prin care s-a putut vedea cum aceste particule se dezintegrează intrând în contact cu CPC”, a precizat expertul spaniol.
De asemenea, rezultatele arată că CPC reduce semnificativ integritatea VLP la o concentraţie de clorură de doar 0,05%.
CPC este un ingredient cheie utilizat în multe tipuri de apă de gură care funcţionează ca antiseptic, eliminând bacteriile şi alte microorganisme, precum virusurile.
Importanța acestui studiu constă în faptul că stabilește bazele unor viitoare investigaţii pentru a demonstra că utilizarea apei de gură este o strategie complementară pentru a evita transmiterea boilor infecţioase respiratorii cauzate de coronavirusuri, precum cel gripal şi SARS-CoV-2, a precizat Manuel Bańó, cercetător la Dentaid Research Center.