3dots.ro

Varianta Arcturus a coronavirusului produce un nou val de infecții în toată lumea

Varianta Arcturus a coronavirusului produce un nou val de infecții în toată lumea

Din articol:

O nouă subvariantă a coronavirusului SARS-CoV2, denumită Arcturus, stârnește îngrijorarea specialiștilor. Subvarianta a produs o explozie de cazuri de COVID-19 în India și în Rusia, dar a fost identificată în mai multe state europene și în restul lumii.

Derivată din Omicron și considerată la fel de infecțioasă, Arcturus este monitorizată de specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății încă de la finalul lunii ianuarie.

Potrivit dr. Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru COVID-19, noua variantă este în circulație de câteva luni.

”Nu am văzut o schimbare a gravității la nivel de individ sau populație, dar de aceea avem aceste sisteme în vigoare. Are o mutație suplimentară în proteina Spike care, în studiile de laborator, arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută“, a mai spus expertul.

În ultimele săptămâni, în India, valul de infecții produs de această variantă a luat amploare. În spitale, autoritățile au instituit cod roșu, iar în unele state indiene s-a reintrodus obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice, ca măsuri de limitare a răspândirii infecției.

Potrivit lui Van Kerkhove, până acum nu au existat schimbări în ceea ce privește gravitatea bolii generate de noua variantă.

Noua variantă a fost identificată și în Marea Britanie, unde numărul infecțiilor este în creștere. Doar în ultima lună au fost depistate 50 de cazuri de infecție cu această subvariantă.

”Deși în India valul de infectări cu această variantă a luat amploare în ultimele câteva săptămâni, până acum nu s-a răspândit rapid la nivel global.

Bănuiesc că vom vedea un val de infecții cu această variantă, dar mă îndoiesc că va provoca un val mare, probabil nici măcar la fel de mare ca cel pe care tocmai l-am avut în Marea Britanie și, prin urmare, probabil că nu va pune o presiune atât de mare asupra serviciilor de sănătate ca în ultima vreme”, a declarat profesorul Paul Hunter, expert în boli infecțioase de la Universitatea din East Anglia.

Noua subvariantă se află la baza unui val de infecții și în Rusia. De asemenea, au fost depistate cazuri de boală în SUA, Australia, Japonia, Africa de Sud, Israel, Marea Britanie, Germania, Spania, Thailanda, China și în alte țări.

Prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, explică faptul că noua variantă ”evoluează clinic la copii cu febră și tuse la care se adaugă pentru prima oară legat de subvariantele Omicron afectarea oculară sub formă de conjunctivită”.

Per ansamblu, mai spune expertul, gravitatea bolii nu este modificată față de cea generată de subvariantele Omicron anterioare.

”Arcturus, cunoscută și sub denumirea de subvarianta XBB.1.16, genera în urmă cu două săptămâni 4% dintre cazurile nou-apărute în India – potrivit ultimei comunicări venite – și 7% dintre cazurile nou-apărute în SUA fiind acolo a doua ca importanță, după cunoscuta de acum XBB1.5 care generează 78% dintre cazurile noi.

Arcturus este mai transmisibilă, dar, așa cum am spus deja, nu generează cazuri cu evoluție mai gravă decât XBB.1.5. Totuși. datorită transmisibilității ridicate menționate, a fost încadrată de OMS ca fiind sub supraveghere.

Până acum, varianta mai transmisibilă s-a impus într-un interval de timp mai lung sau mai scurt, așa că este posibil ca și această ultima subvariantă aflată în atenție să facă același lucru. Vom vedea”, a explicat Prof.dr. Emilian Popovici.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs