Spania, studiu. Urme de coronavirus detectate într-o probă prelevată în martie 2019

27 Iun 2020 | scris de Monica Pavelescu

O echipă de cercetătorii spanioli a identificat urme de SARS-CoV2 într-un eșantion colectat în martie 2019 din canalizarea din Barcelona, cu nouă luni înainte ca noul coronavirus să fie identificat în China, arată un studiu publicat de Universitatea din Barcelona, citat de El Pais.

Spania, studiu. Urme de coronavirus detectate într-o probă prelevată în martie 2019

Cercetătorii Universității din Barcelona au început să testeze apele reziduale începând cu jumătatea lunii aprilie a acestui an, pentru identificarea unor potențiale noi focare. Ei au decis să efectueze și teste pe probe mai vechi.

Virologii au descoperit că virusul a fost prezent în Barcelona încă din 15 ianuarie 2020, cu 41 de zile înainte ca primul caz să fie confirmat oficial în oraș.

Apoi au făcut teste pe eșantioane prelevate între ianuarie 2018 și decembrie 2019 și au constatat prezența genomului virusului într-unul dintre ele, colectat în 12 martie 2019.

”Nivelurile SARS-CoV-2 erau scăzute, dar au fost pozitive”, a declarat conducătorul echipei de cercetare, Albert Bosch.

Oficialii spun că studiul are nevoie de aprofundare pentru a trage concluzii clare, definitive.

”Când ai doar un rezultat, vrei întotdeauna mai multe date, mai multe studii, mai multe probe care să-l confirme și care să excludă o eroare de laborator sau o problemă de metodologie”, a spus Joan Ramon Villalbi, reprezentant al Societății pentru Sănătate Publică din Spania. 

Oficialul spaniol a adăugat că există și posibilitatea ca proba să fi fost fals pozitivă, din cauza asemănărilor virusului cu alte infecții respiratorii.

În cazul confirmării, descoperirea prezenței genomului virusului atât de devreme în Spania ar putea demonstra că boala ar fi apărut mult mai devreme decât credea comunitatea științifică.Studiul a fostt trimis și altor cercetători, pentru a fi verificat.

Și în Italia, un studiu făcut pe mostre din apele reziduale a arătat că în două orașe au fost descoperite urme ale noului coronavirus încă din decembrie 2019,cu mult înainte de primele cazuri confirmate de țară, potrivit BBC.

În China, primele cazuri de coronavirus au fost confirmate la sfârșitul lunii decembrie. Primul caz din Italia a fost confirmat la mijlocul lunii februarie.


CLICK - Follow us on Google News