Live Science. Coronavirusul intră în organism și prin intermediul unei proteine care ajută la conexiunile neuronale

25 Oct 2020 | scris de Monica Pavelescu

Până acum se cunoștea faptul că virusul care provoacă COVID-19 intră în corpul uman prin intermediul unei proteine, denumită ACE2, care învelește numeroase celule din organism. 

Live Science. Coronavirusul intră în organism și prin intermediul unei proteine care ajută la conexiunile neuronale

Două noi studii, independente - realizate de Universitatea din Bristol, respectiv de Universitatea Tehnică din München - relevă faptul că virusul pandemic se folosește și de o a doua proteină pentru a pătrunde în celule, de această dată în cele nervoase, informează Live Science.

Este vorba despre proteina Neuropilin-1, implicată în realizarea conexiunilor neuronale, dar care este folosită și de sisitemul sanguin al organismului, pentru dilatarea vaselor de sânge.

Cercetătorii au fost surprinși să descopere că virusul ajunge astfel prin intermediul creierului atât în sânge, cât și în sistemul nervos.

Universitatea din Bristol a realizat și un clip video în care este explicat cum funcționează acest mecanism.

În momentul în care coronavirusul se lipește de această proteină, unii oameni simt mai puțină durere sau chiar nu mai simt deloc.

Experții cred că noua descoperire va facilita, pe lângă dezvoltarea mai rapidă a unui vaccin anti-COVID, și descoperirea de noi tratamente împotriva durerilor cronice, în condițiile în care nu era atât de cunoscut rolul pe care Neuropilin-1 îl are în transmiterea durerii.

Interacțiunea virusului cu proteina Neuropilin-1 nu exclude infectarea organismului prin intermediul proteinei ACE2.

De fapt, oamenii de știință cred acum că pacienții cu încărcătură virală mai mare, care dezvoltă formele mai grave ale bolii, suferă o expansiune a infecției prin ambele proteine, ceea ce produce infectarea mai multor organe într-un timp mai scurt.


CLICK - Follow us on Google News