Secvenţa genetică a noului coronavirus a fost descifrată. Calea spre obținerea unui vaccin, deschisă

25 Ian 2020 | scris de Anita Raicu

La zece zile de la confirmarea primului caz de infectare cu 2019-nCoV la Wuhan, în China, la capătul unui unui efort comun fără precedent, un grup de cercetători a reuşit să decodeze secvenţa genetică a virusului care a produs destul spaimă în lume, relatează The Washington Post.

Secvenţa genetică a noului coronavirus a fost descifrată. Calea spre obținerea unui vaccin, deschisă

Secvenţa genetică a coronavirusului 2019-nCoV a fost postată pe internet, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, într-un fişier cu acces gratuit pentru orice cercetător interesat să o studieze și să ajungă la producerea unui vaccin.

Rezultatul a fost posibil ca urmare a datelor publicate de diferse grupuri de cercetare, care au împărțit datele, prin noile metode colaborare la nivel mondial, generate de urgențe medicale. 

”În acest caz nu a mai fost vorba de ego-uri, nu a mai fost vorba despre cine va face descoperirea primul, ne-a păsat doar de rezolvarea problemei, informațiile s-au schimbat foarte rapid”, a declarat Karla Satchell, profesor de microbiologie-imunologie la Feinberg School of Medicine. 

Andrew Mesecar, profesor de biologie structurală a cancerului la Purdue University, a anunţat sâmbătă dimineaţă că laboratorul pe care îl coordonează a început deja să examineze secvenţa de ADN și că aceasta seamănă izbitor cu cea a sindromului respirator acut (SARS).

În 2003, SARS a pus în alertă întreaga lume. În noiembrie 2002, având ca punct de plecare provincia Guangdong, în sudul Chinei, SARS a afectat 8.346 de persoane din 30 de ţări, majoritatea victimelor şi pacienţilor înregistrându-se în China (348 de morţi din 5.900 de cazuri) şi Hong Kong (204 morţi din 1.654 de cazuri). Cea mai afectată ţară non-asiatică a fost Canada, cu 44 de decese din 251 de cazuri depistate. România a înregistrat un singur caz de îmbolnăvire, dar fără consecinţe tragice. În total, 646 de persoane au murit în lume din cauza SARS.

Anthony Fauci, director al Institutului Național de Boli Alergice și Infecțioase din SUA, a declarat că descoperirea genomului coronavirusului deschide drumul către producerea unui vaccin, dar că așteptările nu pot fi mai mici de trei luni. El a avertizat totuși că asta nu înseamnă ca vaccinul va fi disponibil pe scară largă în această perioadă, fiind nevoie și de teste clinice care să-i certifice eficiența. Fauci a amintit că în cazul SARS au fost necesare mai bine de 20 de luni până la primele teste ale vaccinului pe oameni.

În tot acest timp în China, autorităţile au luat noi măsuri împotriva răspândirii noului virus.

Vineri, în ajunul Anului Nou Chinezesc, Beijingul a decis închiderea templelor, a Oraşului Interzis şi a unei părţi din Marele Zid. Totodată, a instituit carantină pe un perimetru locuit de 40 de milioane de persoane. În plus, a dispus construcţia unui spital în numai şase zile pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu 2019-nCoV.

Patru medici din Wuhan au declarat pentru CNN, sub protecţia anonimatului, că lucrează zi şi noapte şi au acumulat frustrări pe fondul epuizării. Ei spun că au nevoie de mai multe haine de protecţie şi măşti sanitare, actualele rezerve ajungând numai pentru trei-patru zile. ”Parcă am intra în luptă fără armură“, a menţionat unul dintre ei. Un medic din Wuhan, Liang Wudong (foto mai jos), a murit deja din cauza virusului.

În China, bilanţul victimelor creşte rapid, ajungând la 41 de morţi şi aproape 1.300 de persoane infectate. Cazuri de îmbolnăvire au fost constatate şi în trei ţări non-asiatice: Australia (1), Franţa (3) şi Statele Unite (2).

Joi, după o reuniune de urgenţă, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis că este vorba despre o urgenţă pentru China şi că este „prea devreme” să declare urgenţă globală de sănătate.


CLICK - Follow us on Google News