Varianta braziliană a coronavirusului îi poate reinfecta pe 60% dintre cei care au fost deja bolnavi

03 Mar 2021 | scris de Ioana Tomozei

Din păcate veștile despre tulpina braziliană a coronavirusului nu sunt îmbucurătoare, pentru că în cazul acestei variante anticorpii dobândiți în urma unei infecții anterioare se pare că nu au efect. 

Varianta braziliană a coronavirusului îi poate reinfecta pe 60% dintre cei care au fost deja bolnavi

Profesorul Ester Sabino, de la Universitatea din São Paulo, a declarat că între 25% şi 61% dintre anticorpii de protecţie dezvoltaţi după Covid-19 nu funcționează și în cazul unei eventuale reinfectări cu tulpina P1 din Brazilia.

”Cu alte cuvinte, dacă 100 de persoane au fost infectate anul trecut, undeva între 25 şi 61 dintre ele sunt susceptibile la infecţia cu P1”, a declarat profesorul Ester Sabino.

Profesorul Sharon Peacock, director COG-UK şi microbiolog la Universitatea Cambridge, a declarat că nu există încă dovezi dacă imunitatea la varianta Kent ar putea proteja sau nu împotriva „P1”.

”Ştim că P1 s-a răspândit în destul de multe ţări şi 25 de ţări au raportat prezenţa acestuia. Deci, este răspândit în întreaga lume”, a declarat Sharon Peacock.

Elocvent în acest sens este cazul orașului brazilian Manaus, unde, până în octombrie 2020, 76% din populaţie a dezvoltat anticorpi, de aceea se aştepta ca acest lucru să genereze un grad ridicat de imunitate.

Alarma a fost declanşată când infecţiile au crescut din nou în 2021, iar secvenţierea genomică a identificat P1 drept vinovat.

Această nouă variantă a arătat 17 mutaţii, dintre care 10 sunt legate de proteina crucială în ceea ce priveşte modul în care virusul pătrunde în celulele umane.

O examinare a probelor virale vechi a sugerat că noua tulpină a apărut pentru prima dată în Brazilia în noiembrie.

În plus, cercetările braziliene sugerează că ”P1” este de 1,2 şi 1,4 ori mai transmisibil decât variantele iniţiale de coronavirus.


CLICK - Follow us on Google News