Streinu-Cercel despre coronavirus: Există un risc redus să ajungă în România

27 Ian 2020 | scris de Anita Raicu

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei Balş", susţine că riscul ca noul coronavirus din China să ajungă în România este unul redus și că boala provocată are și forme ușoare, care s-au vindecat. 

Streinu-Cercel despre coronavirus: Există un risc redus să ajungă în România

"Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară.

China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus.

Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi. La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți", a declarat Adrian Streinu-Cercel, luni, într-o conferinţă de presă,

Streinu-Cercel a declarat că sunt informaţii oficiale că sunt 51 de pacienți care s-au vindecat, chiar dacă nu au fost diagnosticaţi, fiind vorba despre forme uşoare ale bolii.

În plus, managerul Institutului "Matei Balş" a făcut apel la populaţie să nu caute teste rapide pentru depistarea coronavirului nou, întrucât acestea nu există.

”Nu există teste rapide, nu încercaţi să căutaţi teste rapide pentru noul coronarovirus, nu există nicăieri în lume, se fac teste standard”, a mai spus Streinu-Cercel.

Potrivit datelor prezentate de specialişti, numărul cazurilor înregistrate în lume se apropie de 3.000, fiind 80 de decese, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie mică, undeva la 2-4%. Doar 20% dintre cazuri sunt forme severe, care ar putea da complicaţii.

Specialiştii români afirmă că pneumonia dată de noul coronavirus se poate vindeca, cu tratamente simptomatice, dacă sunt forme uşoare şi medii, iar pentru cazurile grave se testează anumite tratamente.