Dr. Cristian Apetrei, virusolog în SUA: Omicron nu este mult mai puţin sever, ci oamenii sunt mai rezistenţi 

Virusologul român Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie şi Genetică Moleculară, membru în Centrul pentru Cercetarea Vaccinului şi în Programul Postuniversitar în Microbiologie şi Imunologie (PMI) de la Pittsburgh University, SUA susţine că capacitatea variantei Omicron de a n îmbolnăvi este ceva mai redusă.

”Omicron se deosebeşte de variantele precedente prin aceea că a survenit în populaţii mult mai bine imunizate fie prin vaccinare, fie prin valurile anterioare. Ea aduce ca noutate o abilitate excelentă de a reinfecta/infecta vaccinaţi, deci o excelentă capacitate de evaziune imună.

Dacă sunt considerate studiile comparative bine desenate, în care pacienţii care au făcut primoinfecţie cu Delta sunt comparaţi cu pacienţii fără imunitate prealabilă care au făcut primoinfecţia cu Omicron, riscul de spitalizare după infecţia cu Omicron este doar puţin mai mic comparativ cu Delta (75% din riscul Delta)”, arată dr. Cristian Apetrei, într-o postare pe Facebook.

Cercetătorul român consideră că toate aceste observaţii arată că ”nu trebuie să ne grăbim să clamăm fericirea absolută de a fi expuşi la Omicron”.

Potrivit acestuia, una dintre cele mai importante concluzii ale acestui articol este că ”virusurile nu evoluează inevitabil spre o atenuare a virulenţei; evoluţia pur şi simplu le selecţionează pe acelea care excelează în a se multiplica.”

Cercetătorul român critică totodată faptul că deşi el a mai încercat să explice că nu este invitabil ca evoluţia pandemiei să se facă spre atenuarea patogenicităţii, a avut ”concurenţi mult mai bine pregătiţi”.

”Îmi pare rău, am tot încercat să spun că nu este inevitabil ca evoluţia pandemiei să se facă spre atenuarea patogenicităţii, dar am avut concurenţi mult mai bine pregătiţi.

Per ansamblu, studiul sugerează că încă n-am ieşit din pădure. (…) Mă tem că Omicron se va stinge rapid pentru că arde populaţiile mult prea repede. Cum Delta încă mai persistă în populaţie, probabil ca endemicizarea se va produce cu Delta”, a concluzionat Dr. Cristian Apetrei.