3dots.ro

Boala teribilă prin care a trecut un culturist: ”Corpul meu a început să se mănânce singur. Am slăbit 20 de kilograme și am pierdut abilitatea de a vorbi”

Boala teribilă prin care a trecut un culturist: ”Corpul meu a început să se mănânce singur. Am slăbit 20 de kilograme și am pierdut abilitatea de a vorbi”

Antrenor de fitness, culturist, fizioterapeut, antreprenor și tată a trei copii, canadianul Jared Maynard a slăbit enorm în doar cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare de care a reușit, într-un final, să scape, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit ediției americane The Sun.

La începutul lui 2023, Jared Maynard a fost diagnosticat cu limfohistiocitoză hemofagocitară (HLH), un sindrom inflamator sever.

Starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid, ajungându-se în situația în care organele sale interne nu mai funcționau, iar medicii au considerat că în cazul său nu există altă opțiune decât îngrijirea paliativă, sfârșitul fiind aproape. Dar, miraculos, după cinci săptămâni de comă, Maynard și-a revenit…

În ianuarie anul trecut, Maynard, soția sa Ashley , și cele trei fiice ale lor s-au îmbolnăvit de o răceală. După o săptămână, soția și fiicele au început să se recupereze, însă starea lui continua să se înrăutățească.

Primele semne ale unei boli au fost sesizate la ganglionii limfatici, care i se inflamaseră atât de mult, încât, după propria expresie, se simțeau ca niște ”lanțuri muntoase” sub piele.

Maynard a mers la medic, care inițial a crezut că este vorba de o mononucleoză, o infecție virală.

Ulterior au apărut semnele de icter, ceea ce anunța că ficatul său începuse să cedeze. În șase zile, Maynard a ajuns să fie conectat la aparate de respirație artificială, fiind diagnosticat cu limfohistiocitoză hemofagocitară (HLH), un sindrom inflamator sever care apare după o activare puternică a sistemului imunitar.

În cazul lui Maynard, HLH a fost un răspuns la infecția cu mononucleoză cauzată de virusul Epstein-Barr.

”Ficatul și rinichii mei cedau, împreună cu alte organe interne. A trebuit să fiu sedat, ventilat și pus pe dializă”, a declarat Maynard.

Maynard povestește că starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid, iar cadrele medicale i-au șanse dar extrem de mici să-și mai revină.

”În protocolul medical pentru tratarea HLH, printre altele, este prevăzută chiar și chimioterapia, dar eram prea bolnav pentru a primi întreaga doză”, a povestit bărbatul .

În ciuda estimărilor nefavorabile, după cinci săptămâni în care a fost ținut în viață de aparate, Maynard și-a revenit.

Medicii au atribuit supraviețuirea sa fitness-ului și masei musculare pe care o dezvoltase în urma anilor de antrenament.

”În timpul acelor săptămâni în care am fost conectat la aparate, eram prea bolnav pentru a primi prea multă hrană prin tubul de alimentare care a fost introdus.

Asta a însemnat că organismul meu a trebuit să se bazeze pe mușchii pe care îi aveam deja pentru a mă susține. Medicii mi-au spus că, dacă nu aș fi fost atât de în formă și de puternic cum am fost la internare, probabil că nu aș fi supraviețuit”, a mărturisit bărbatul.

Recuperarea lui Maynard a fost lungă și dificilă, pentru că a trebuit să învețe să respire din nou singur, să vorbească și să înghită din nou, să stea jos, să se deplaseze și să stea în picioare.

După aproape patru luni petrecute în spital, s-a întors acasă în mai 2023.

”Am avut dureri constante timp de luni de zile în timpul și după spitalizare. Am leziuni nervoase la picioare, probabil din cauza chimioterapiei. De asemenea, mi-am pierdut simțul mirosului din același motiv (…), nu mai eram omul puternic și capabil pe care mă știam înainte de asta”, a declarat Maynard.

În ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat, Maynard a fost determinat să își recapete forțele pentru familia sa.

Culturistul a rememorat momentul de bucurie trăit atunci când și-a recăpătat în sfârșit puterea de a o ridica în brațe pe una dintre fiicele sale și, mai târziu, și pe celelalte.

A rămas cu unele sechele, este în continuare monitorizat de medicii, dar în curând se va întoarce la competițiile de powerlifting.

Medicii i-au recomandat însă să fie prudent la expunerea la germeni și suprasolicitare, deoarece se poate îmbolnăvi mai ușor, dar Maynard este optimist:

”Am înfruntat moartea și am trăit ca să povestesc. Cu siguranță mi-a dat mai multă perspectivă asupra a ceea ce contează și a ceea ce nu contează în viață.. Mi-aș dori ca oamenii să știe că dezvoltarea mușchilor, a forței și a rezistenței fizice este cea mai bună poliță de asigurare de viață pe care o vei încheia vreodată”, spune bărbatul.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs