Cum aș putea ști dacă am fost deja infectat de coronavirus?

05 Apr 2020 | scris de Monica Pavelescu

Simptomele Covid-19 sunt extrem de variate, de la o persoană la alta, faptul că nu există un test rapid care să certifice infecția cu noul coronavirus împiedică realizarea unei statistici reale despre numărul celor deja infectați cu SARS-Cov 2, și care nu au dezvoltat forme severe ale bolii.

Cum aș putea ști dacă am fost deja infectat de coronavirus?

Într-un scurt interviu acordat The Guardian, dr. William Hillmann, director al spitalului din Massachusetts şi dr. David Buchholz, fondatorul centrului medical al Universităţii Columbia Irving, au răspuns unora dintre întrebările care ne preocupă. 

Există vreo metodă care să certifice că cineva a suferit de Covid-19?

Dr William Hillmann: În acest moment, nu avem niciun test care să ne confirme asta. Dezvoltăm teste de anticorpi pentru a verifica existenţa unei infecţii anterioare, dar nu sunt încă gata pentru utilizare clinică. Deocamdată, singura modalitate de a şti cu siguranţă este testul pozitiv făcut la momentul în care pacientul este încă infectat.

Aș fi putut avea Covid 19 și am fost asimptomatic?

Dr William Hillmann: Coronavirusul are un spectru larg de simptome. Există persoane care sunt complet asimptomatice şi habar nu au că sunt purtătoare de virus, persoane cu simptome foarte uşoare, asemănătoare răcelii - congestie şi secreţii nazale, dureri în gât, dar şi persoane cu mai multe simptome asemănătoare gripei - febră mare, dureri musculare, respiraţie îngreunată şi tuse.

Mai sunt, de asemenea, persoanele cu alte boli grave, care ajung la spital cu insuficienţă respiratorie şi care necesită îngrijiri la terapie intensivă.

Nota editorului -rapoartele recente sugerează că pierderea mirosului şi a gustului sunt, de asemenea, semne ale infecţiei cu Covid-19.

Câţi dintre purtătoriii coronavirusului sunt asimptomatici?

Dr. David Buchholz: Acum, la New York, îi testăm doar pe cei mai bolnavi. Deci nu se ştie exact. Cu toate acestea, a existat un studiu în Islanda, după ce o mare parte a populaţiei a fost testată, în care se arată că 50% dintre persoanele pozitive nu aveau simptome.

Persoanele asimptomatice sunt contagioase?

Dr. Hillmann: O proporţie semnificativă dintre cei total asimptomatici sunt contagioşi pentru o perioadă din timp. Dar nu ştim în prezent pentru cât timp, pentru că nu avem suficiente teste disponibile pentru a detecta infecţiile asimptomatice.

În general, oamenii sunt contagioşi de-a lungul perioadei în care dezvoltă simptomele, cu o zi sau două înainte de a deveni simptomatici şi încă câteva zile după ce simptomele se diminuează. 

Dacă am fost deja infectaţi, ne mai putem infecta încă o dată?

Dr. Buchholz: Nu există dovezi că cineva ar fi fost infectat de mai multe ori. Cei cu un sistem imunitar normal, capabil să reacţioneze la virus, ar putea să capete imunitate pentru destul de mult timp, cel puţin un an, dacă nu pe viaţă.


CLICK - Follow us on Google News