3dots.ro

Semnalul de alarmă care avertizează în somn cu 10 ani înainte de a fi diagnosticat cu demență

Semnalul de alarmă care avertizează în somn cu 10 ani înainte de a fi diagnosticat cu demență

Peste 100.000 de persoane în Marea Britanie suferă de Demență cu Corpi Lewy (DCL), iar cele cu vârsta de peste 60 de ani prezintă un risc mai mare de a dezvolta această boală neurodegenerativă, scrie express.co.uk.

DCL este cauzată de depozitele de proteine anormale numite corpi Lewy care se acumulează în zonele creierului responsabile de memorie și de mișcarea mușchilor, în interiorul celulelor cerebrale.

Cercetările efectuate asupra DCL au indicat faptul că problemele de mișcare se pot manifesta cu ani de zile înainte ca afecțiunea să fie diagnosticată și se pot manifesta în timpul somnului.

Clinica Mayo a identificat în baza sa de date o puternică relaționare între tulburarea somnului REM și DCL.

Tulburarea de somn se referă la faptul că o persoană interpretează fizic visele sale dinamice, adesea neplăcute, cu sunete vocale și mișcări bruște ale brațelor și picioarelor în timpul somnului REM.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că ”cel mai puternic factor de predicție pentru a determina dacă un bărbat dezvoltă DCL este faptul că acesta își pune în scenă visele, în mod real,  în timpul somnului”.

Raportul precizează că pacienții au un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta DCL dacă experimentează această afecțiune, în comparație cu prezența altor factori de risc, cum ar fi halucinațiile și cogniția fluctuantă.

În timpul etapei de somn REM, care reprezintă aproximativ 20 la sută din durata somnului și se produce de mai multe ori pe parcursul nopții, corpul ar trebui să rămână nemișcat.  De obicei, în timpul acestei faze de somn, o persoană visează.

Tulburarea de somn REM apare ca urmare a pierderii paraliziei formale a mușchilor care este așteptată în faza REM.

Această tulburare nu numai că duce la pierderea somnului, dar poate provoca, de asemenea, leziuni persoanelor și partenerilor lor de somn.

”Nu este o problemă de sănătate. Poate apărea cu trei decenii sau mai mult înainte de a se pune un diagnostic de demență cu corpi Lewy la bărbați, dar această legătură pare să fie mai slabă la femei”, afirmă cercetătorii de la Clinica Mayo.

Cercetările anterioare au arătat că problemele de somn sporesc confuzia și problemele de comportament în cazul DCL și se adaugă la povara celui care se ocupă de îngrijirea pacientului.

În timp ce descoperirile sugerează că există o legătură puternică între cele două afecțiuni, este important de reținut că nu toate persoanele cu tulburări de comportament în somnul REM vor avea LBD.

Totuși, ceea ce au descoperit cercetările este că până la 75-80% dintre bărbații cu LBD din baza de date a Clinicii Mayo au avut tulburări de somn REM.

Care sunt simptomele tulburării comportamentului de somn REM?

În afară de faptul că face mișcări și zgomote volatile, o persoană cu tulburare de somn REM este adesea capabilă să-și amintească visul atunci când se trezește în timpul unui episod.

Cu toate acestea, simptomele bolii sunt adesea confundate cu semnele altor afecțiuni cerebrale sau tulburări psihiatrice. Orice persoană care suspectează că suferă de această afecțiune este încurajată să vorbească cu un medic.

”Un medic poate comanda un studiu de somn pentru a identifica orice tulburări de somn care stau la baza bolii, cum ar fi apneea, sindromul picioarelor neliniștite și tulburarea comportamentală a somnului REM”, afirmă Institutul Național pentru Îmbătrânire.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU