
De ce apare și cu ce combatem depresia de sărbători

Exista persoane pentru care venirea Craciunului si a Anului Nou creeaza sentimente de neliniste, tristete, apatie si chiar durere.
Singuratatea
Una dintre cauzele depresiei de sarbatori este singuratatea. Daca in restul anului suntem dedicati jobului, iesim cu prietenii sau suntem prinsi cu activitati cotidiene, iata ca, in aceasta perioada, lucrurile se linistesc, apropiatii se retrag in familiile lor si noi ramanem singuri.
De cele mai multe ori, cu toate ca suntem inconjurati de familie, lipsa unui partener stabil ne induce aceleasi stari de tristete. Insa sentimentul de singuratate poate fi identificat chiar si in cuplu, atunci cand lucrurile intre parteneri nu functioneaza cum trebuie.
Amintiri din copilarie
Un alt motiv care aduce tristete si nostalgie de sarbatori, in special de Craciun, este lipsa unor oameni dragi care, candva, au fost alaturi de noi.
Pe de alta parte, psihologii avertizeaza ca persoanele care, in trecut, chiar si in copilarie, au avut experiente negative in timpul sarbatorilor resimt acum o oarecare apasare si anxietate, stari care pot aparea chiar si inconstient.
De asemenea, persoanele care nu stiu sau nu pot sa-si exprime sentimentele si afectiunea sunt mult mai predispuse depresiei.
Sindromul TAS
Medicii confirma faptul ca lipsa luminii solare din aceasta perioada provoaca dezechilibre biochimice in organism care duc la aparitia sindromului tulburarii afective sezoniere, sindromul TAS.
De asemenea, persoanele care s-au confruntat in trecut cu episoade depresive sunt acum mult mai expuse starilor apatice. O alta cauza care poate contribui la instalarea depresiei de sarbatori este presiunea financiara mare din aceasta perioada care poate provoca frustrari si neimpliniri.
Lipsa somnului
De asemenea, fluctuatiile hormonale pot cauza si tulburari de somn. La femei, acesteau sunt accentuate la (pre)menopauza si din cauza celorlalte simptome ale menopauzei, precum bufeurile (senzatia brusca de caldura). Lipsa somnului poate avea consecinte asupra sanatatii mentale si poate duce chiar la aparitia depresiei.
Solutia
Specialistii Plantamed recomanda Sedacur, un remediu fitoterapeutic efectiv si sigur. Cu ajutorul combinatiei de valeriana, roiniță si conuri de hamei, efectul sedativ se instalează imediat calmând stările nervoase și ameliorând tulburările de somn.
Prin instalarea rapidă a efectului sedativ contribuie la relaxare si nu determină dependență, somnolență în timpul zilei si nu interacționează cu alcoolul sau alte medicamente.
Sedacur forte, produs standardizat si testat clinic de specialistii de la Schaper&Brummer este recomandat de medicii germani ca cea mai buna alternativa la medicamentele de sinteza folosite pentru tratarea tulburarilor de somn si in calmarea starilor nervoase.