Motivele pentru care dieta mediteraneană este considerată cea mai bună din lume pentru al șaselea an consecutiv

Pentru al șaselea an la consecutiv, dieta mediteraneeană se află pe primul loc în topul specialiștilor în nutriție.

Dietele sănătoase prelungesc viața și scad riscul de a dezvolta boli cronice, inclusiv diabet de tip 2, obezitate, afecțiuni cardiace și anumite tipuri de cancer.

Unele diete chiar sunt recomandate în anumite afecțiuni. De exemplu, un studiu clinic a descoperit că atât dieta ketogenică, cât și cea mediteraneeană reduc nivelurile de glucoză în sânge și trigliceridele, la pacienții diagnosticați cu prediabet și diabet de tip 2.

Alte diete sunt potrivite doar pentru o viață sănătoasă, fără recomandări în anumite boli.

Un studiu efectuat în 2022 a descoperit că dietele sărace în proteină animală și bogate în carbohidrați complecși sunt cele mai indicate când vine vorba de o viață sănătoasă, pe termen lung.

U.S. News & World Report a realizat un clasament al celor mai sănătoase diete, întocmit pe baza părerilor experților în sănătate publică, nutriționiști, diabetologi, cardiologi.

Medicii au luat în considerate viața sănătoasă, siguranța, ușurința cu care un om poate adopta un stil de viață, promovarea unui regim sustenabil.

Dieta mediteraneeană a ocupat primul loc, pentru al șaselea an la rând, cu un scor total de 4.6 din 5.

În ceea ce privește pierderea în greutate, dieta mediteraneeană are un scor de 4.2 din 5, iar în din punct de vedere al vieții sănătoase, dieta mediteraneeană a primit 4.6 punctaj, din 5. Pe următoarele locuri s-au clasat dieta DASH și dieta flexitariană.

În ce constă dieta mediteraneeană

Dieta mediteraneeană a devenit populară încă din 1990, după studiul publicat de Ancel Keys, care a descoperit că persoanele care urmează un regim tradițional din zona Mării Mediterane prezintă riscuri mult mai mici de boli cronice. Dieta lor include multe legume și fructe, pește, ulei de măsline și cantități moderate de vin

Specialiștii în nutriție spun că cei care își doresc o viață lungă și sănătoasă este bine să se ghideze după aceste principii: cât mai puțină carne roșie sau deloc, carne albă, pește proaspăt, de preferat dorada, biban și somon, salate din abundență, fructe de sezon, apă din belșug și somn de calitate. Sunt de evitat prăjelile și deserturile grele.

Dieta mediteraneeană include măsline, semințe, grăsimi de calitate.

Important este să-ți alegi o dietă sănătoasă și echilibrată, în care să ai alimente nutritive. Nu foamea este soluția, ci alimentația inteligentă, pentru că poftele incontrolabile denotă doar dezechilibrele din organism.

O persoană care se va hrăni corect, care se va hidrata cu apă și care va dormi somnul calitativ (cu oră de culcare înaintea miezului nopții) nu se va mai confrunta cu pofte.