Un antiviral nou folosit pentru bolnavii de COVID-19 ajută la eliminarea mai rapidă a infecţiei

20 Noi 2020 | scris de Monica Pavelescu

După ce OMS a notificat faptul că remdesivir, considerat până acum cel mai bun tratament împotriva infecției provocate de noul coronavirus, nu are efecte, medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara  le administrează bolnavilor un nou medicament antiviral.

Un antiviral nou folosit pentru bolnavii de COVID-19 ajută la eliminarea mai rapidă a infecţiei

Favipiravir, care ajută la eliminarea mai rapidă din organism a noului coronavirus şi ameliorează simptomele infecţiei provocate de SARS-CoV-2.

”Medicamentul se administrează pacienţilor cu o formă medie de infecţie cu COVID-19, cu probele de inflamaţie modificate.

Am observat că la 24 - 48 de ore după ce am introdus acest tratament, inflamaţia pulmonară a scăzut semnificativ.

S-a redus durata de spitalizare a pacientului şi testele PCR s-au negativat mai repede, chiar cu câteva zile mai repede decât în mod obişnuit”, a declarat dr. Maria Cerbu, medic primar boli infecţioase la Spitalul ”Victor Babeş” Timişoara.

Specialiştii subliniază că există o fereastră de timp foarte scurtă în care medicamentul se poate administra, astfel încât efectul să fie cel dorit. Durata tratamentului este de cinci zile.

Deoarece este posibil să apară efecte secundare, tratamentul se poate administra doar în spital, sub supravegherea unui medic.

Favipiravir este un medicament din categoria antiviralelor, inhibitor al ARN. Medicii timişoreni spun că acesta a fost utilizat până acum în tratamentul formelor severe de gripă, dar şi împotriva unor virusuri foarte puternice, care pot declanşa infecţii mortale.

Medicamentul, intrat în schema de tratament aprobată de Ministerul Sănătăţii acum două luni.

Medicamentul este inclus şi în protocoalele terapeutice ale unor ţări precum Japonia, India şi China. România a anunţat că va importa peste 700.000 de tablete de Favipiravir care vor fi distribuite spitalelor aflate în linia întâi în lupta împotriva noului coronavirus.


CLICK - Follow us on Google News