3dots.ro

OMS. Este sau nu periculoasă folia de aluminiu pentru gătit? 

OMS. Este sau nu periculoasă folia de aluminiu pentru gătit? 

Folia de aluminiu a devenit un accesoriu nelipsit în multe bucătării – este practică, ușor de folosit și ne scoate din situații dificile, atunci când e vorba fie de un sandwich, un platou cu aperitive, o friptură care trebuie înăbușită la cuptor.

Dar cât de sănătos este să folosești folia de aluminiu, rămâne un aspect aflat încă sub semnul întrebări.

Sunt voci care susțin că nu este niciun pericol, în timp ce altele arată că particule din acel aluminiu (este o folie de metal, până la urmă), ar putea ajunge în mâncare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății o persoană de greutate medie poate ingeră prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate.

Organismul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse, scrie Foodstory, citând un studiu publicat în Internațional Journal of Electrochemical Science, în 2012.

Studiul a mai notificat faptul că gătirea alimentelor în folie de aluminiu crește riscul apariției osteoporozei și, de asemenea, riscul bolii Alzheimer.

În funcție de felul și temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consumă poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.

Nu este un pericol să păstrăm alimentele la rece în folie de aluminiu, deoarece la aceste temperaturi, transferul particulelor de aluminiu este minim.

În schimb, când gătim în folie sau vase de aluminiu la temperaturi de peste 150 de grade, mai arată studiul, transferul particulelor de aluminiu către alimente este extrem de mare.

În cazul cărnurilor roșii transferul este 378%, în timp ce în cazul cărnurilor de pasăre trasnferul este de 215%, au mai descoperit cercetătorii.

În plus, alimentele acide – roșiile, lămâile, oțetul – preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU