O gumă de mestecat anti-Covid reduce încărcătura virală din salivă cu 95%

O echipă de cercetare de la Pennsylvania University a realizat o gumă de mestecat ce conține o proteină care acționează ca o „capcană” pentru particulele încărcate cu coronavirus.

Produsul ar putea limita cantitatea de virus din salivă și ar putea ajuta la stoparea transmiterii, atunci când persoanele infectate vorbesc, respiră sau tușesc, susțin cercetătorii, citați de Reuters.

Guma conține copii ale receptorului ACE2 prezent pe suprafața celulelor, pe care virusul îl folosește ca pe o poartă de acces pentru a pătrunde în celule și a le infecta.

În experimentele de laborator care au folosit probe de salivă și tampoane nazale de la indivizi infectați, particulele virale s-au atașat la ”receptorii” ACE2 din guma de mestecat.

Drept urmare, încărcătura virală din probe a scăzut cu peste 95%, raportează echipa de cercetare de la Universitatea din Pennsylvania în revista Mollecular Therapy.

Gustul este același ca în cazul gumei de mestecat convenționale. Poate fi păstrată ani de zile la temperaturi normale, iar mestecatul nu afectează receptorii ACE2 din gumă, menționează cercetătorii.

Utilizarea gumei pentru a reduce încărcătura virală din salivă ar spori beneficiile vaccinurilor și ar fi deosebit de utilă în țările în care vaccinurile nu sunt încă disponibile.