3dots.ro

Un al doilea caz în care o persoană infectată cu HIV s-a vindecat fără tratament

Un al doilea caz în care o persoană infectată cu HIV s-a vindecat fără tratament

Cercetătorii spun că au descoperit un al doilea pacient – o femeie – care a scăpat de HIV, virusul care provoacă SIDA, devenind încrezători că într-o zi ar putea găsi o modalitate prin care mai mulți oameni să fie vindecați.

Pacienta nu a primit niciun tratament și la opt ani după ce a fost diagnosticată pentru prima dată nu mai prezintă semne de infecție activă și nu prezintă semnele prezenței virusului nicăieri în corpul ei, au anunțat luni cercetătorii, informează CNN.

Echipa internațională de oameni de știință a anunțat în Annals of Internal Medicine că pacienta, originară din orașul Esperanza, Argentina, nu a prezentat nicio dovadă a prezenței virusului HIV în organism.

Pacienta fusese diagnosticată cu HIV în martie 2013 și i-au fost analizate probe de sânge recoltate între 2017 și 2020. Ea a născut un copil în martie 2020, dar nu au putut fi colectate probe și din țesutul placentar.

Cercetătorii încă nu știu cum a reușit corpul pacientei să scape de virus, dar ”credem că este o combinație de mecanisme imunitare diferite”, spun ei.

Femeia de 30 de ani este cea de-a doua pacientă care s-a vindecat fără transplant de celule stem sau un alt tratament. Celălalt pacient vindecat este o femeie de 67 de ani – Loreen Willenberg.

Aproximativ 38 de milioane de oameni trăiesc cu virusul HIV în întreaga lume. Când nu este tratată, infecția poate duce la sindromul imunodeficienței dobândite sau SIDA. Anul trecut, aproximativ 690.000 de oameni au murit din cauza bolilor legate de SIDA în întreaga lume.

Până în prezent, doar patru persoane au fost declarate vindecate de HIV, însă două dintre acestea au primit transplanturi de celule stem. Această procedură riscantă a mai fost încercată de şi la alţi pacienţi, însă fără succes. 

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs