Studiu. Semne ale imunităţii durabile la Covid-19, chiar şi după infecţii uşoare

17 Aug 2020 | scris de Ioana Tomozei

Oamenii de ştiinţă care au monitorizat răspunsurile imune la coronavirus încep spun că există semne încurajatoare de imunitate puternică şi de durată chiar şi la cei care au dezvoltat doar simptome uşoare de Covid-19, indică noi studii citate de New York Times

Studiu. Semne ale imunităţii durabile la Covid-19, chiar şi după infecţii uşoare

Anticorpii pentru combaterea bolilor, precum şi celule imune B şi T, care sunt capabile să recunoască virusul, par să persiste mai multe luni după ce infecţiile au dispărut - un răspuns încurajator al organismului la alţi viruşi. 

”Lucrurile funcţionează aşa cum ar trebui", a spus Deepta Bhattacharya, imunolog la Universitatea din Arizona, autor al unuia dintre noile studii care nu au fost încă revizuite.

Deşi cercetătorii nu pot prognoza cât vor dura aceste răspunsuri imune, mulţi experţi consideră că datele sunt un indiciu binevenit că cele mai bune celule ale corpului îşi fac treaba - şi vor avea o şansă de a elimina coronavirusul mai repede, dacă vor fi expuse din nou la virus. 

”Este exact ce aţi sperat. Toate datele sunt acolo pentru a oferi un răspuns imunitar protector total", a spus Marion Pepper, imunolog la Universitatea din Washington, autor al unui alt nou studiu, care este în prezent revizuit la revista Nature.

”Protecţia faţă de reinfectare nu poate fi complet confirmată până când nu există dovezi că majoritatea oamenilor care se confruntă cu virusul a doua oară sunt de fapt capabili să devină imuni”, a mai spus dr. Pepper. 

Descoperirile ar putea ajuta la stoparea îngrijorărilor recente cu privire la capacitatea virusului de a bloca sistemul imunitar, lăsând persoanele să fie vulnerabile în a repeta boala.

Cercetătorii urmează să stabilească indicii clare că reinfecţiile cu noul coronavirus vor tot apărea, în general la cel puţin câteva luni de când virusul a început să circule printre oameni. 


CLICK - Follow us on Google News