3dots.ro

Cum explică specialiștii imunitatea celor care nu se infectează chiar dacă sunt expuse la virus

Cum explică specialiștii imunitatea celor care nu se infectează chiar dacă sunt expuse la virus
Din articol:

Un studiu care a analizat cuplurile în care ambii parteneri au fost expuși la coronavirus, dar numai o persoană s-a infectat, deschide posibilitatea clarificării motivelor pentru care unele persoane prezintă o imunitate înnăscută la virus, informează Reuters.

Inițial, s-a crezut că astfel de cazuri sunt rare, dar unui apel către voluntarii care se potrivesc acestui profil a scos la iveală aproximativ o mie de cupluri.

Certetătorii au prelevat probe de sânge de la 86 de cupluri pentru analize detaliate, iar rezultatele sugerează că partenerii imuni au în structura ADN-ului gene care contribuie la activarea mai eficientă a așa-numitelor celule natural killer (NK), care fac parte din răspunsul inițial al sistemului imunitar la germeni.

Când celulele NK sunt activate corect, ele sunt capabile să recunoască și să distrugă celulele infectate, prevenind dezvoltarea bolii, explică cercetătorii într-un raport publicat în Frontiers in Medicine.

”Ipoteza noastră este că variantele genomice găsite cel mai frecvent la partenerul sensibil conduc la producerea de molecule care inhibă activarea NK”, spune coordonatorul studiului, Mayana Zatz, de la Universitatea din São Paulo, Brazilia.

Studiul actual nu are amploarea necesară să poată dovedi cu precizie totală cum funcționează întreg procesul, menționează ea.

Constatările studiului sunt confirmate de rezultatele multor cercetări, dar modul în care contribuie alte mecanisme imune ar trebui, de asemenea, să fie investigat, spun cercetătorii.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs