Reuters. Israelul, îngrijorat despre o posibilă legătură între vaccinul Pfizer şi cazurile de miocardită la tineri

03 Iun 2021 | scris de Cristina Romanescu

Ministerul Sănătăţii din Israel a declarat marţi că a constatat că numărul mic de cazuri de inflamaţie cardiacă observate în principal la bărbaţii tineri care au primit vaccinul COVID-19 Pfizer (PFE.N) în Israel este probabil legat de vaccinarea lor, informează Reuters.

Reuters. Israelul, îngrijorat despre o posibilă legătură între vaccinul Pfizer şi cazurile de miocardită la tineri

În Israel, între decembrie 2020 şi mai 2021 au fost raportate 275 de cazuri de miocardită la mai mult de 5 milioane de persoane vaccinate, a declarat ministerul în dezvăluirea rezultatelor unui studiu pe care l-a însărcinat să examineze problema.

Majoritatea pacienţilor care au suferit inflamaţii cardiace au petrecut nu mai mult de patru zile în spital şi 95% din cazuri au fost clasificate drept uşoare, potrivit studiului, despre care ministerul a spus că a fost condus de trei echipe de experţi.

Studiul a constatat că "există o legătură probabilă între administrarea celei de-a doua doze (de Pfizer) şi apariţia miocarditei la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 30 de ani", se arată într-o declaraţie. 

Miocardita este o afecţiune a inimii care constă în inflamarea muşchiului cardiac (miocardul). Astfel, inima nu mai este irigată corespunzător cu sânge şi apar simptome precum puls cardiac accelerat sau neregulat, dureri în piept, oboseală sau dificultăţi de respiraţie.

În cazuri severe, astfel de manifestări pot favoriza dezvoltarea cheagurilor de sânge, care pot cauza infarct sau accident vascular cerebral.

Cele mai frecvente cauze ale miocarditei sunt infecţiile virale sau bacteriene, inclusiv infecţia cu stafilococul auriu, şi existenţa unor boli autoimune, dar sunt şi alţi factori care pot creşte riscul instalării acestei afecţiuni.

Un grup consultativ al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a recomandat luna trecută un studiu suplimentar asupra posibilităţii unei legături între vaccinurile împotriva miocarditei şi ARNm, care le include pe cele de la Pfizer şi Moderna.

Pfizer a declarat într-un comunicat că este conştient de observaţiile israeliene ale miocarditei, dar că nu a fost stabilită nicio legătură cauzală cu vaccinul său.

Potrivit acestuia, efectele adverse sunt revizuite cu atenţie, iar Pfizer se întâlneşte în mod regulat cu Departamentul pentru Siguranţa Vaccinurilor din Ministerul Sănătăţii din Israel pentru a analiza datele.

____________

Israelul a fost un lider mondial în programul de vaccinare.

Aproximativ 55% din populaţia Israelului a fost deja vaccinată. Începând de marţi, restricţiile privind distanţarea socială şi necesitatea permiselor speciale de vaccinare pentru a intra în anumite restaurante şi locaţii au fost eliminate.


CLICK - Follow us on Google News