Londra. Toți copiii sub 10 ani vor fi vaccinați antipoliomielitic, pentru a preveni apariția primul focar al virusului după 50 de ani

Vaccinurile de rapel împotriva poliomielitei vor fi oferite de acum înainte tuturor copiilor sub 10 ani din Londra, pentru a preveni primul focar comunitar al virusului în Marea Britanie din anii 1970 încoace, informează Daily Mail.

Agenția britanică de securitate sanitară extinde acum testele pentru apele reziduale din 15 locații din întreaga țară, după ce a detectat virusul poliomielitei în instalațiile de canalizare din Londra.

În șapte din cele 32 de districte londoneze au fost detectate probe de poliovirus în zonele de nord-est și centrale ale capitalei, unde gradul de absorbție a vaccinului antipoliomielitic este mai scăzut.

Marea Britanie a detectat 116 probe de poliovirus în Londra, iar unele dintre ele sunt legate genetic de adultul britanic nevaccinat, spitalizat cu paralizie în New York.

De asemenea, au fost depistate probe legate genetic în canalizarea din Israel, iar oficialii din domeniul sănătății cred că virusul se răspândește prin intermediul călătoriilor între aceste țări.

Doză suplimentară de vaccin antipolio pentru copii
În următoarea lună, medicii de familie vor invita copiii cu vârste cuprinse între unu și nouă ani pentru vaccinurile de rapel împotriva poliomielitei, indiferent unde se află sau nu în calendarul de vaccinare împotriva poliomielitei.

Planul pentru doza suplimentară, în plus față de cele cinci vaccinuri de rutină împotriva poliomielitei, a fost elaborat în urma unei reuniuni a Comitetului comun pentru vaccinare și imunizare (JCVI) din iulie.

În prezent, au fost detectate probe pozitive în cartierele londoneze Barnet, Brent, Camden, Enfield, Hackney, Haringey, Islington și Waltham Forest.

Despre poliomielită
Poliovirusul pătrunde în organism prin nas sau gură și poate continua să invadeze sistemul nervos central, distrugând sau deteriorând celulele nervoase care controlează mușchii.

Aceasta duce la slăbiciune și pierderea capacității de folosire a membrelor. În unul din 200 de cazuri provoacă paralizie ireversibilă.

Până la 10% dintre cei paralizați mor atunci când mușchii respiratori nu mai funcționează.

La începutul secolului al XX-lea, pacienții erau forțați să trăiască folosind un aparat cu "plămâni de fier" care respira pentru ei.

"În timp ce majoritatea londonezilor sunt protejați împotriva poliomielitei, NHS va contacta în curând părinții copiilor eligibili cu vârste cuprinse între unu și nouă ani pentru a le oferi o doză suplimentară ca să aibă o protecție maximă împotriva virusului”, a declarat Jane Clegg, asistentă șefă a NHS din Londra.