3dots.ro

Studiu. Mamiferele se pot oxigena prin anus, în cazuri de detresă respiratorie

Studiu. Mamiferele se pot oxigena prin anus, în cazuri de detresă respiratorie

O echipă de cercetători de la Medical and Dental University din Tokyo a arătat într-un studiu, apărut vineri, că este posibil ca mamiferele să își dobândească aportul de oxigen necesar organismului și prin anus, scrie Science.

Intrigaţi de modalitatea prin care anumite animale respiră prin intestinele lor în cazurile în care nu o pot face în mod obișnuit, studiile cercetătoriloe japonezi  au dovedit că acelaşi lucru este posibil, în condiţii experimentale, la şoareci, şobolani şi porci.

Potrivit concluziilor lor, publicate de revista Med, acest lucru s-ar putea aplica la oameni într-o stare de detresă respiratorie, precum cele întâlnite în cadrul COVID-19, atunci când ventiația nu este disponibilă sau nu este recomandată.

În timpul respirației, la animale evoluate, procesul respirator – inspirarea de oxigen și expirarea de dioxid de carbon – se desfășoară prin intermediul plămânilor sau a branhiilor.

Totuși, unele specii au dezvoltat mecanisme de ventilație alternative. Unele specii de pești, somnul, castravetele de mare sau de păianjeni pot, în cazuri de forță majoră, să se oxigeneze prin intermediul intestinului. Procesul a fost denumit Enteral Ventilation via Anus – EVA (Resporație Enterică prin Anus – N.R.)

 

”Rectul are o rețea de vase fine de sânge chiar sub suprafața peretelui său, ceea ce înseamnă că medicamentele administrate prin anus sunt absorbite mai rapid în fluxul sanguin”, explică Ryo Okabe, coordonatorul studiului.

 

Aceasta este și premisa de la care a pornit cercetarea, oamenii de știință întrebându-se dacă nu cumva prin același proces organismul ar putea primi și oxigen.

În cadrul experimentelor desfășurate pe cobai, șobolani și porci au fost folosite două metode de administrare a oxigenului, sub formă de gaz sau printr-o clismă cu un lichid îmbogățit cu oxigen – perfluorodecalina.

În ambele proceduri de lucru s-a constatat faptul că a crecut nivelul de oxigenare a sângelui animalelor și le-a prelungit durata de viață.

De precizat că o cantitate mică din lichidul hiperoxigenat cu care a fost efectuată clisma a fost absorbită în organism, dar că nu a avut niciun efect nociv și nu a perturbat bacteriile intestinale, indicând faptul că metoda este sigură.

„Pacienţilor care au probleme respiratorii le-ar putea fi asigurat aportul de oxigen necesar prin intermediul acestei metode, pentru a reduce efectele negative ale privării de oxigen, în timp ce prin intermediul unui  acestei metode în timp ce afecțiunea care le afectează sistemul respirator este tratată”, a spus unul dintre coautorii studiului, Takanori Takebe.

În cadrul unui studiu clinic, echipa de cercetători japonezi speră să stabilească tehnica cea mai potrivită de oxigenare în cazul oamenilor

Într-un comentariu ce însoţeşte studiul, Caleb Kelly, de la Yale School of Medicine, a subliniat că această tehnică ar trebui luată în serios.

”Este o idee uimitoare și, în același timp, provocatoare. Potențialul clinic și datele prezentate de cercetătorii japonezi indică o terapie promițătoare care merită atenția și interesul științific și medical.

Această tehnică ar putea avea un rol extrem de important în cazurile în care nu există suficiente sisteme de ventilație, cum s-a petrecut în timpul acestei pandemii”, a scris Caleb Kelly.

© 2024 - 3DOTS DIGITAL MEDIA BUREAU
Powered by VA Labs